Dzisiaj przepis dla tych, którzy niekoniecznie lubią gotować, ale lubią dobrze zjeść. Zapewniam, że przy tej zapiekance nie napracujecie się, a będzie pyszna i zdrowa.
Kotlety mielone zamiast smażyć na patelni można upiec w piekarniku,Tak przygotowane kotleciki są nie tylko pyszne,ale i dużo zdrowsze. (...) Zapraszam na zdrowszą wersję mielonych z dodatkiem buraka, w panierce z orzechów włoskich.
Pulpeciki w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli i pesto z suszonych pomidorów to lekkie i proste danie. Ja podaję je z ryżem basmati z odrobiną tartego sera domowej roboty lekko słonego i przypominającego konsystencją parmezan - choć nie kolorem. Polecam
Do szaszłyków lubię dodawać ulubione warzywa, nie może zabraknąć cebulki, pomidorków koktajlowych czy pieczarek. Mięso, to przeważnie drób, polędwica i cielęcina, koniecznie marynowane w aromatycznych olejach Kujawskich. W sprytny sposób można dodawać do szaszłyków warzywa, które w takiej postaci skuszą małych niejadków.
Kiedy robię żeberka zawsze sięgam po ten stary przepis mojej mamy. Jednak tym razem, po raz pierwszy sięgam po olej Kujawski z czosnkiem. Olej tak intensywnie wypełnia mięso czosnkowym aromatem, że przed pieczeniem nie ma potrzeby nacierać mięsa czosnkiem. Sezon grillowy już wkrótce, polecam tak przygotowane żeberka do obiadu, lub na ogrodowego grilla z przyjaciółmi :-)
Żeberka w pikantnej marynacie, które przygotowane na grillu mają niepowtarzalny aromat. Do grillowania najlepiej wybierać takie średniej grubości niezbyt tłuste (ale też nie całkiem chude) i podzielić je na porcje po 2-3 kostki. Surowe żeberka wymagają dość długiego grillowania, warto więc sprawę przyspieszyć i przed zamarynowaniem je obgotować. Gorąco polecam wersję pikantną, jednak ostrzegam! Od tych żeberek nie można się oderwać…
Zapraszam na polędwiczki wieprzowe. Są bardzo delikatne, szybkie do przygotowania i zawsze elegancko się prezentują. Lekkie i odświeżające za sprawą zielonego pieprzu, którego smak świetnie współgra ze słodką śmietanką i delikatnym mięsem polędwiczek.
Wieprzowina vindaloo to danie z portugalskim rodowodem, sprowadzone do Indii zostało wzbogacone tamtejszymi smakami i aromatami. Jest to rodzaj gulaszu, więc danie z pewnością powinno przypaść do gustu każdemu.
Proponuję dziś niezwykle łatwy sposób na przygotowanie tego mięsa, jest to jedno z tych dań, które robią się same w piekarniku. Soczysta karkówka, zapiekana w sosie pomidorowym z cukinią, bakłażanem, papryką i grzybami pod warstwą sera, pyszna!
Dobre z kaszą, z makaronem, z ziemniakami. Dobre z chrupiącą bagietką i w towarzystwie sałaty. Dobre dla dużych i dla małych. Zwyczajnie, po prostu - DOBRE !
Mimo kalendarzowego lata, pogoda nastraja bardziej do jedzenia gulaszu niż chłodników ;) A jako że gulaszu żadnego bardzo dawno nie robiłam, postanowiłam wypróbować tradycyjny kataloński gulasz wołowo-wieprzowy. Gęsty, aromatyczny, z dodatkiem czerwonego wina i charakterystycznego dla kuchni tamtego rejonu estragonu.