Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku często przygotowuję dla gości, czasami na obiadokolację. Jest zdrowy, sycący, rozgrzewający i stanowi pełnowartościowe danie jednogarnkowe. Nie da się ukryć, że najlepiej smakuje z wieprzowiną, jeżeli drób to tylko mięso z udźca indyka. Gulasz węgierski sprawdzi się na domowych imprezach i na kolację we dwoje, do lampki czerwonego wina. Bardzo polecam :-)
- 700 g łopatki wieprzowej lub mięsa z udźca indyka
- 3 kolorowe papryki
- 1 puszka pokrojonych pomidorów ( w sezonie mogą być świeże )
- 0, 5 l passaty pomidorowej ( u mnie z kartonika )
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- po jednej łyżeczce papryki ostrej i słodkiej
- 1 łyżka mąki razowej
- łyżeczka ziół prowansalskich
- kilka ziaren jałowca
- sól i pieprz
- olej