Mielone w panierce z suszonych pomidorow
Zwyczajne-a nie zwyczajne!,wiele w naszej kuchni możemy zmienic, wystarczy jedynie pomyślec co mamy pod reką,a co można wykorzystać i do czego. Pomidory suszone,wykorzystalam nie tylko do panierki,dodalam je także do masy mięsnej, co dodatkowo wzbogacilo " mieloniaczki" o orientalny smak.
Zapraszam!
Mielone w panierce z suszonych pomidorow
Skladniki:
.500 gr mięsa mielonego
.3 kromki chleba tostowego
.1 cebula
.2 ząbki czosnku
.1 jajko
.3 lyżki tartej bulki
.2 lyzżki mąki pszennej
.6 szt.suszonych pomidorów
.sol i pieprz
Panierka:
.6 lyżek bulki tartej
.5 lyżek mąki pszennej
.6 szt.suszonych pomidorów
.szczypta soli
Wykonanie
Odcinamy skorki z chleba tostowego i namaczamy go w mleku,potem dokladnie odciskamy.
Do blendera wkladamy suszone pomidory i zasypujemy je maka i bulka tarta,potem jeszcze dokladamy obrana ,pokrojona cebule i czosnek-wszystko dokladnie blendujemy.
Mieso mielone przekladamy do miski,dodajemy zmiksowane pomidory z dodatkami,potem jeszcze jajko,odcisniety chleb,przyprawiamy sol i pieprzem i dokladnie wszystko wyrabiamy-odstawiamy.
Skladniki na panierke przekladamy do blendera i dokladnie miksujemy.
Z masy miesnej wyrabiamy zgrabne kotleciki,potem przekladamy na panierke i dokladnie ja dociskamy .
Smazymy na niezbyt goracym tluszczu,inaczej spali nam sie panierka.
Kotlety sa bardzo aromatyczne -polecam!
Smacznego!