Pikantny burger wołowy

Pikantny burger wołowy

Ostatnio mam tak, że gdzie się da używam papryczek jalapeno. Świetne są. Więc kiedy przypadkiem natknęłam się na ten przepis, na burgery z papryczkami, wiedziałam, że wcześniej czy później to danie pojawi się w mojej kuchni. Żałuję, że sezon grillowy już minął i burgery robiłam na patelni, ale i tak wyszły super. Na 2 dałam jedną papryczkę, ale myślę że spokojnie można było dać więcej. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Polecam.

Zdjęcie - Pikantny burger wołowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 2 burgery:
ok 400g mielonej wołowiny - najlepiej łopatki
4 plastry sera cheddar
1 papryczka jalapeno, bez pestek, drobno pokrojona
sól morska do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
olej roślinny
bułki do hamburgerów -opcjonalnie

Przygotowanie:
Mieloną wołowinę podzielić na 2 części, Każdą część podzielić jeszcze na na dwie. Z każdej części uformować płaski placek - 4 jednakowej wielkości.
Na 2 plackach położyć po plasterku sera, na to połowę pokrojonej papryczki jalapeno, drugi plaster sera, przykryć mięsem. Każdy, z tak zrobionych burgerów, wziąć w ręce i dokładnie skleić - tak, aby w trakcie smażenia ser nie wypłynął nam ze środka. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min godzinę do lodówki. Przed smażeniem posolić i popieprzyć.
Smażyć na patelni grillowej, lekko posmarowanej olejem. Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 - 4 minut z każdej strony. Podawać tradycyjnie z bułką hamburgerową lub z chlebem opieczonym na patelni grillowej. Smacznego!

Zdjęcie - Pikantny burger wołowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pikantny burger wołowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pikantny burger wołowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pikantny burger wołowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pikantny burger wołowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pikantny burger wołowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pikantny burger wołowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów