Zrobiłam wersję na słodko z malinami – efekt przeszedł moje oczekiwania – wątróbka nie miała w sobie specyficznej goryczki, a to przecież ona odstrasza wiele osób. Polecam Wam spróbować!
Inspirowane kuchnią azjatycką danie dla miłośników połączeń mięsa i owoców (to ja! to ja!) ;) W gruncie rzeczy sos nie jest jednak jakoś BARDZO słodki, na pewno mniej niż znany powszechnie sos słodko-kwaśny. Ta potrawa ma bardziej stonowany smak i bardzo nam smakowała :)
Kurczak z liczi to tradycyjne kantońskie danie. Ta wersja trochę różni się od oryginału, ponieważ jest mniej słodka, choć nadal słodko-kwaśny akcent jest obecny i dobrze skomponowany z ostrością imbiru i czosnku.
Przepis, na tą gotowaną roladę z kurczaka, jest bardzo prosty, a w efekcie końcowym, mięso zaskakuje smakiem i wyglądem. Ta rolada jest pyszna! Do tego pięknie się prezentuje i z pewnością można powiedzieć, że należy do lekkich, dietetycznych potraw.
Tym razem zachęcam do zrobienia słodko-pikantne curry z kurczaka i chińskich śliwek liczi. Robiłam je już dwa razy i zapewniam, że miłośnikom takich połączeń na pewno posmakuje :)
Danie niesamowicie aromatyczne. Zjadła je z przyjemnością nawet moja mama , która od kilku tygodni zmaga się z dietą Musztarda z czerwonym winem (... ) sprawia , że filet nabiera głębokiego aromatu a grube ziarnka gorczycy przyjemnie chrupią pomiędzy zębami. Roztopiona mozzarella łamie intensywny smak musztardy i sprawia , że danie nabiera delikatności.
Znam wiele osób, które nie lubią i nie jedzą wątróbki. Ma ona bowiem tylu wielbicieli co wrogów. Ja do nich nie należę i uwielbiam dania z jej udziałem. (...) Dobrze przyprawiona na chrupiących grzankach stanowi smaczny i zdrowy posiłek lub przekąskę.
Na pierwszy ogień poszły udka, a ponieważ dawno nie przyrządzałam niczego z kuchni tajskiej, stanęło na udkach w ananasowo-kokosowym curry. Całość wyszła słodko-pikantna i bardzo smaczna :)
Cudowne danie z dynią w roli głównej. (...) Jeśli ktoś lubi zapiekane dania, to z pewnością przypadnie mu do gustu dynia faszerowana mięsem mielonym, zapiekana z serem. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a najdłużej trwa pieczenie. Efekt końcowy – bardzo ciekawy, danie lekkie, a zarazem bardzo sycące i rozgrzewające.
Jeden z najprostszych przepisów na szybki obiad jaki znam. Pięć minut przygotowań i do piekarnika. Do tego idealnie pasują pieczone ziemniaki z tymiankiem i ulubiona surówka.
Kaczka i kapusta to połączenie znane z kuchni polskiej i wydawałoby się, że w tej kwestii nic nas już nie zaskoczy :) Nic bardziej mylnego! Pierś kaczki marynowana w sosie sojowym, imbirze i czosnku, podana z lekko podsmażoną, pikantną kapustą pak choi to propozycja dla wszystkich, którzy szukają czegoś nowego w klasycznych połączeniach :)
Mięso królicze oprócz walorów dietetycznych ma także doskonałe walory smakowe: jest chude, delikatne, lekko słodkawe. W czasie obróbki nie rozwala się i nie odchodzi od kości.