Pieczone lub grillowane udka, nieco inaczej doprawione niż zwykle. Tropikalnego charakteru nadaje mu pikantna marynata na bazie rumu. Bardzo nam te udka smakowały i na pewno jeszcze kiedyś je przygotuję
Wyjątkowo soczysta i przepełniona aromatem ziół pierś z kurczaka z pieprzem syczuańskim, podana z dżemem pomidorowym - wyborna kombinacja.
Takiego dania nie powstydzisz się na wytwornym przyjęciu. Z powodzeniem, można również przygotować ją na grillu ze znajomymi.
To inspirowane jamajską kuchnią danie powinno Wam smakować! Łączy różne charakterystyczne, wyraziste składniki w pyszny sposób, jest lekkie i zdrowe, a przy tym konkretne.
Sznycle cielęce po rzymsku czyli Saltimbocca alla romana to typowe danie kuchni rzymskiej. Potrawa znana i popularna na całym świecie. Mięso jest kruche, delikatne i bardzo aromatyczne. Danie proste do wykonania, a tym samym wykwintne.
Puree z groszku to świetna alternatywa dla tradycyjych ziemniaków :) Nie dość, że jest smaczne, to jeszcze bardzo ładnie wygląda na talerzu w towarzystwie kontrastującej marchewki. Do tego filet z kurczaka i mamy zdrowy, kolorowy i pełnowartościowy obiad :)
O tym, że wiśnie świetnie nadają się nie tylko do ciast i deserów, ale pasują również do mięs, przykonałam się kilka lat temu, przygotowując kacze piersi z wiśniami. Teraz wypróbowałam nieco inny przepis na polędwiczki wieprzowe, które – jak się okazało – również smakowały wspaniale. (...) Polędwiczki podane z sosem wiśniowym tworzą danie idealne na odświętny, lekki obiad. Polecam :)
Bardzo lubię kuchnię orientalną, dlatego postanowiłam przygotować satay z kurczaka, jednak nie z tradycyjnym sosem z orzeszków, ale z moim ulubionym - miętowym. Polecam to danie wszystkim, którym znudziła się już nasza polska karkówka z grilla.
Niedzielny obiad. Przyznam się, że nie jestem i chyba nigdy nie będę wielbicielką kaczego mięsa, ale czego się nie robi, aby sprawić mężowi przyjemność od czasu do czasu.
Cottage pie wyszedł pyszny, mięsisty i wbrew pozorom nie dało się specjalnie wyczuć piwa - co jest atutem, bo mój mąż zawsze protestuje gdy chce dolać alkohol do potrawy. Bardzo bardzo polecam. :)
Dzisiejsza propozycja to bardzo proste danie. Przygotowanie nie wymaga dużo czasu ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i surówkami.
Dziś mam dla Was rewelacyjny pomysł na roladki z mięsa mielonego! (...) Roladki robi się błyskawicznie … są niesamowicie sycące … a taka wersja mięsa mielonego napewno posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom!
Dobrałam sos na bazie białego wina, czosnku i pietruszki, zwykle podawany do owoców morza, w tym zestawieniu też świetnie się odnajduje. Tak podaną wątróbkę jedliśmy kiedyś w Portugalii i muszę przyznać, że jest to jedno z (wielu!) kulinarnych odkryć, jakie stamtąd przywieźliśmy
Pieczone udka w pikantnej i aromatycznej marynacie rodem z Republiki Południowej Afryki. Oryginalnie w przepisie były to perliczki w całości, jednak – jak wiadomo – dostęp do nich nie jest łatwy ;) (...) Mnie niemożność zdobycia perliczek nie zniechęciła – upiekłam udka kurczaka, które są uniwersalne i zawsze się sprawdzają ;)
Filety z kaczki najlepiej zamarynować dzień wcześniej, aby przeszły zapachem świeżego tymianku. Maliny najlepiej kupić świeże, ale mrożone również będą pasować. Przygotowanie wszystkiego na raz wymaga trochę akrobacji w kuchni lub najlepiej dwojga pomocników kuchennych którymi pokierujemy przy pomocy precyzyjnie ułożonego planu.