Indyk w słodkim sosie z brzoskwiniami
Inspirowane kuchnią azjatycką danie dla miłośników połączeń mięsa i owoców (to ja! to ja!) ;) W gruncie rzeczy sos nie jest jednak jakoś BARDZO słodki, na pewno mniej niż znany powszechnie sos słodko-kwaśny. Ta potrawa ma bardziej stonowany smak i bardzo nam smakowała :)
Przepis z magazynu „To jest pyszne” 3/2010.
INDYK W SŁODKIM SOSIE Z BRZOSKWINIAMI
(2 porcje)
300g filetu z piersi indyka,
1 mała czerwona cebula,
2 nieduże brzoskwinie,
2 łyżki orzechów nerkowca,
2cm kawałek imbiru,
½ szklanki soku pomarańczowego,
1 niepełna łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka brązowego cukru,
1,5 łyżki octu ryżowego lub winnego,
1 łyżka sosu sojowego,
pieprz,
1 łyżka oleju
Orzechy nerkowca zrumienić na suchej patelni i odstawić.
Mięso umyc, osuszyć i pokroić w paski, oprószyć pieprzem.
Cebulę, brzoskwinie i imbir obrać. Cebulę pokroić w krążki, brzoskwinie w plastry, a imbir posiekać.
W woku lub na patelni rozgrzać olej. Wrzucić mięso, imbir i cebulę, smażyć, aż indyk zacznie się rumienić.
W tym czasie sok pomarańczowy wymieszać z cukrem, octem, sosem sojowym i mąką ziemniaczaną. Całość wlać do mięsa i dodać brzoskwinie. Smażyć jeszcze 2-3 minuty, mieszając. Na koniec dodać orzechy nerkowca.
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.