Pieczone udka kurczaka w miodzie i chilli
8 udek - tzw. pałek - kurczaka
oliwa lub olej do smarowania
2 łyżeczki płatków chilli - roztartych w moździerzu
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z limonki
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Miód, sok i przyprawy wymieszałam dokładnie. Dodałam łyżkę oliwy. W dużej misce ułożyłam pałki kurczaka i polałam je marynatą. Odstawiłam na 30 minut.
Posmarowałam oliwa formę do pieczenia. Użyłam formy z wkładką, na której leży mięso. Jest bardzo wygodna i praktyczna, ponieważ nadmiar płynów ścieka na dno i kurczak nie "pławi się w tłuszczu" i piecze, a nie gotuje.
Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 20 minut. Po kwadransie odwróciłam każdy kawałek i wstawiłam na 25-30 minut. Nie wolno ustawić formy za wysoko, bo mięso może się spalić. Ewentualnie można je pod koniec przykryć folia aluminiową.