Udka kurczaka z miodowo cytrynową nutą
Jeden z najprostszych przepisów na szybki obiad jaki znam. Pięć minut przygotowań i do piekarnika. Do tego idealnie pasują pieczone ziemniaki z tymiankiem i ulubiona surówka.
Ilość porcji – 3
Czas wykonania – 50 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 3 udka od kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- piekarnik
nagrzewamy do 180 ºC - mięso płuczemy, osuszamy, nacieramy solą, oprószamy pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym
- do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz miód, zakręcamy i mocno potrząsamy żeby składniki dokładnie się połączyły
- mieszanką z oliwy, soku i miodu polewamy udka kurczaka
- całość wstawiamy do piekarnika na około 40-45 min.
- w trakcie pieczenia obracamy mięso i polewamy wytworzonym sosem
Inne propozycje:
Udka kurczaka w pomidorach z cieciorką
Kurczak duszony w winie z fasolą