Kurczak faszerowany musztardą i mozzarellą ze smażonymi ziemniaczkami
- SKŁADNIKI:
- * filet z kurczaka - 2 szt
- * mozzarella - 100 g
- * musztarda gruboziarnista ( z czerwonym winem ) - 2 łyżki
- * boczek wędzony ( plastry ) - 6 szt
- * sól
- * pieprz
- * papryka
Nie kurczak w całości , a filety z kurczaka.
Danie niesamowicie aromatyczne.
Zjadła je z przyjemnością nawet moja mama , która od kilku tygodni zmaga się z dietą
Musztarda z czerwonym winem ( kamis ) sprawia , że filet nabiera głębokiego aromatu a grube ziarnka gorczycy przyjemnie chrupią pomiędzy zębami.
Roztopiona mozzarella łamie intensywny smak musztardy i sprawia , że danie nabiera delikatności.
Wszystko to zapieczone w chrupiącym plastrach boczku.
Ziemniaki smażone z czosnkiem niedźwiedzim to kropka nad I , której w tym przypadku nie mogło zabraknąć!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Filety oczyszczamy , osuszamy.
Oprószamy z 2 stron solą , pieprzem i szczyptą papryki.
Rozcinamy tworząc kieszonki.
Mozzarellę kroimy w kostkę.
Dodajemy musztardę gruboziarnistą i delikatnie ze sobą mieszamy.
Nadziewamy filety ( wypełniając dokładnie ) , a następnie spinamy długimi wykałaczkami.
Owijamy 3 plastrami boczku i wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną folią aluminiową.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.25 minut.
Podajemy gorące z ziemniaczkami!
ZIEMNIAKI :
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki podgotowujemy kilkanaście minut , a następnie smażymy kilka minut w głębokim obficie posypując czosnkiem niedźwiedzim i szczyptą soli.