Dynia nadziewana mięsem mielonym
Cudowne danie z dynią w roli głównej. Mówią, że dynia to królowa warzyw – nie wiem, czy to prawda, ale jak ktoś się do niej przekona, na pewno będzie ona figurować w top 10 listy ulubionych warzyw. Była już tarta z dynią, były rogaliki dyniowe, była też szarlotka dyniowa, było również spaghetti z dynią - teraz czas na coś bardziej wytrawnego! Jeśli ktoś lubi zapiekane dania, to z pewnością przypadnie mu do gustu dynia faszerowana mięsem mielonym, zapiekana z serem. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a najdłużej trwa pieczenie. Efekt końcowy – bardzo ciekawy, danie lekkie, a zarazem bardzo sycące i rozgrzewające. U nas protoplastką wykorzystania dyni do tego dania była Basia K.. Wypróbujcie!
Składniki ( na ok. 6 porcji):
1 dynia ok. 2 kg (przed wydrążeniem)
ok. kg mięsa mielonego (może być trochę więcej)
1 jajko
bułka namoczona w mleku
przyprawy: do mięsa mielonego, sól, pieprz, majeranek, odrobina gałki muszkatołowej i chilli (lub pieprzu cayenne), natka pietruszki
ser żółty (kilka plastrów)
Przygotowanie:
Dynię dokładnie myjemy z zewnątrz. Odcinamy górę i wydrążamy środek, pozostawiając tylko twardą część warzywa. Delikatnie, ale dokładnie solimy dynię w środku.
Mięso mielone doprawiamy przyprawami, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę oraz jajko i dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, żeby dynia nie przywarła.
Dynię nadziewamy mięsem mielonym. Wkładamy do piekarnika przykrywając odciętą wcześniej częścią dyni i pieczemy ok. 50 minut (dynia powinna zmięknąć w tym czasie, a mięso się upiec- można sprawdzić patyczkiem do puieczenia wbijająć go w skórkę i miąższ dyni)).
Zdejmujemy „kapelusik dyniowy” i na górę kładziemy plastry sera. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut, aż ser się ładnie rozpuści.
Przed podaniem dynię wraz z mięsem kroimy na porcje (półksiężyce).
Przepis bierze udział w akcji: