Królik duszony z winogronami i oliwkami
Królik duszony z winogronami i oliwkami to danie zainspirowane przepisem z bieżącego magazynu Sale&Pepe. Mięso królicze jest lekkostrawne o niskiej zawartości cholesterolu, niskokaloryczne i zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Królika klasyfikuje się do mięs białych o niskiej zawartości tłuszczu. Jest bogate w witaminy z grupy B i niektóre składniki mineralne jak wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, selen. Białko mięsa króliczego jest w 90% przyswajalne przez organizm człowieka, podczas gdy białko mięsa wołowego tylko w 62%. Warto dodać, że jest źródłem kwasu linolenowego. Mięso królicze oprócz walorów dietetycznych ma także doskonałe walory smakowe: jest chude, delikatne, lekko słodkawe. W czasie obróbki nie rozwala się i nie odchodzi od kości.
Sprawdzony przepis na królika duszonego w czerwonym winie znajdziecie także tutaj. Gorąco polecam :)
SKŁADNIKI:
1 królik
100 g oliwek (zielone lub czarne - najlepsze taggiasche)
1 kiść białych winogron rodzynkowych bez pestek
1 kiść ciemnych winogron bez pestek
2-3 łyżki dużych rodzynek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
ok. 400 ml bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Królika podziel na małe kawałki i włóż na kwadrans do zimnej wody. Cebulę i czosnek posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek i obsmaż kawałki królika ze wszystkich stron.
Następnie dodaj cebulę, czosnek i rozmaryn. Lekko posól.
Do królika wlej białe wino, dodaj oliwki i rodzynki. Duś pod przykryciem na średnim ogniu około 1 godziny mieszając od czasu do czasu oraz dolewając po niewielkiej ilości bulion warzywny.
Po 45 minutach dodaj do mięsa winogrona i wymieszaj. Gotowe danie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)
Przygotowanie: 15 minut
Duszenie: ok. 1h 15 minut
Wartość energetyczna: 255 kcal/porcje