Królik duszony z winogronami i oliwkami

Zdjęcie - Królik duszony z winogronami i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Królik duszony z winogronami i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Królik duszony z winogronami i oliwkami to danie zainspirowane przepisem z bieżącego magazynu Sale&Pepe. Mięso królicze jest lekkostrawne o niskiej zawartości cholesterolu, niskokaloryczne i zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Królika klasyfikuje się do mięs białych o niskiej zawartości tłuszczu. Jest bogate w witaminy z grupy B i niektóre składniki mineralne jak wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, selen. Białko mięsa króliczego jest w 90% przyswajalne przez organizm człowieka, podczas gdy białko mięsa wołowego tylko w 62%. Warto dodać, że jest źródłem kwasu linolenowego. Mięso królicze oprócz walorów dietetycznych ma także doskonałe walory smakowe: jest chude, delikatne, lekko słodkawe. W czasie obróbki nie rozwala się i nie odchodzi od kości.
Sprawdzony przepis na królika duszonego w czerwonym winie znajdziecie także tutaj. Gorąco polecam :)


SKŁADNIKI:
1 królik
100 g oliwek (zielone lub czarne - najlepsze taggiasche)
1 kiść białych winogron rodzynkowych bez pestek
1 kiść ciemnych winogron bez pestek
2-3 łyżki dużych rodzynek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
ok. 400 ml bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
sól, pieprz


Królika podziel na małe kawałki i włóż na kwadrans do zimnej wody. Cebulę i czosnek posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek i obsmaż kawałki królika ze wszystkich stron.
Następnie dodaj cebulę, czosnek i rozmaryn. Lekko posól.
Do królika wlej białe wino, dodaj oliwki i rodzynki. Duś pod przykryciem na średnim ogniu około 1 godziny mieszając od czasu do czasu oraz dolewając po niewielkiej ilości bulion warzywny.
Po 45 minutach dodaj do mięsa winogrona i wymieszaj. Gotowe danie dopraw do smaku solą i pieprzem.


Smacznego :)


Przygotowanie: 15 minut
Duszenie: ok. 1h 15 minut
Wartość energetyczna: 255 kcal/porcje

Zdjęcie - Królik duszony z winogronami i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Mizeria inaczej

Mizeria inaczej

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placki ziemniaczane po węgiersku (z gulaszem)

Placki ziemniaczane po węgiers…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Polpettone della nonna, czyli klops po włosku
1

Polpettone della nonna, czyli…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Makaron z brokułami w sosie serowo – śmietanowym
1

Makaron z brokułami w sosie se…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta z porem i pieczarkami

Tarta z porem i pieczarkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Idealny torcik dyniowy z kremem waniliowym

Idealny torcik dyniowy z kreme…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Tarta z porem i pieczarkami

Tarta z porem i pieczarkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Idealny torcik dyniowy z kremem waniliowym

Idealny torcik dyniowy z kreme…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Dyniowe bułeczki

Dyniowe bułeczki

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami

Drożdżówki - mumie - z dynią i…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Focaccia na zaczynie poolish z rozmarynem

Focaccia na zaczynie poolish z…

food² food²
Food Square

Sernik na serkach homogenizowanych
1

Sernik na serkach homogenizowa…

ilovebake ilovebake
I Love Bake