Wątróbka drobiowa z kaparami na grzance
Znam wiele osób, które nie lubią i nie jedzą wątróbki. Ma ona bowiem tylu wielbicieli co wrogów. Ja do nich nie należę i uwielbiam dania z jej udziałem. Posiada dużo wartości odżywczych oraz witamin: A, B2, B12, D i PP a także kwas foliowy. Zawiera wiele składników mineralnych wśród, których jest żelazo, cynk i miedź. Dobrze przyprawiona na chrupiących grzankach stanowi smaczny i zdrowy posiłek lub przekąskę.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 260 g wątróbki drobiowej,
- 1 łyżka kaparów z zalewy,
- 1 średniej wielkości cebula, pokrojona w cienkie piórka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu z czerwonego wina,
- sól,
- pieprz,
- szczypta pieprzu cayenne,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 4 duże lub 8 małych kromek pieczywa (u mnie bagietka),
- 4 garści ulubionej sałaty ( u mnie roszponka i rukola ).
Sposób wykonania:
- wątróbkę oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy
- kapary odsączamy z zalewy, płuczemy, osuszamy
- połowę natki pietruszki oraz kapary wrzucamy do miseczki i skrapiamy połową oliwy i octem z czerwonego wina, odstawiamy
- resztę oliwy rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cebulę a kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, smażymy na dużym ogniu około 4-5 min.
- całość doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą pieprzu Cayenne, na koniec dodajemy oliwę z kaparami, natką i czerwonym octem, mieszamy i zestawiamy z ognia
- tosty przygotowujemy na patelni lub w tosterze/opiekaczu
- na talerzach układamy sałatę i tosty, na wierzchu kładziemy wątróbkę i polewamy sosem z cebulką i kaparami
- całość posypujemy pozostałą natką pietruszki
Inne propozycje:
Wątróbka drobiowa z jabłkiem i majerankiem
Pikantne świderki z wątróbką i pomidorem