Polędwiczki z wiśniami

Polędwiczki z wiśniami

O tym, że wiśnie świetnie nadają się nie tylko do ciast i deserów, ale pasują również do mięs, przykonałam się kilka lat temu, przygotowując kacze piersi z wiśniami. Teraz wypróbowałam nieco inny przepis na polędwiczki wieprzowe, które – jak się okazało – również smakowały wspaniale. Przygotowując polędwiczki, trzeba dobrze wyważyć czas ich pieczenia, gdyż łatwo „zamordować” je zbyt długą posiadówką w piekarniku, gdyż wtedy stają się suche i twarde. Powinny być miękkie, leciutko różowe i soczyste, ale oczywiście nie surowe. Według mnie nie jest to zbyt proste zadanie i wymaga nieco wprawy, ale trud się opłaca :) Polędwiczki podane z sosem wiśniowym tworzą danie idealne na odświętny, lekki obiad. Polecam :)

Zdjęcie - Polędwiczki z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
POLĘDWICZKI Z WIŚNIAMI
(4 porcje)
800g polędwiczek wieprzowych,
2 szklanki wydrylowanych wiśni,
200ml bulionu mięsnego,
3 łyżki octu balsamicznego,
3 łyżki cukru,
szczypta cynamonu,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
sól i pieprz,
suszone oregano i tymianek,
olej do smażenia

Polędwiczki umyć, osuszyć, podzielić na 4 porcje i natrzeć pieprzem, oregano i tymiankiem. Włożyć do lodówki na min. godzinę.
Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na patelni rozgrzać mocno olej i obsmażyć polędwiczki ze wszystkich stron. Posolić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 10 minut.
W tym czasie w rondlu zagotować ocet z cukrem tak, aby powstał syrop. Dodać szczyptę cynamonu i bulion. Gotować na dużym ogniu, aż sos częściowo odparuje. Dodać wiśnie, gotować ok. 5 minut. Wlać mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą.
Upieczone polędwiczki pokroić w plastry i podawać z sosem.

Jako dodatek podałam lekką sałatkę i kulki ziemniaczane.


(przepis z magazynu „Moje Gotowanie” 8/2011)


Zdjęcie - Polędwiczki z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów