Udka kurczaka po jamajsku
Pieczone lub grillowane udka, nieco inaczej doprawione niż zwykle. Tropikalnego charakteru nadaje mu pikantna marynata na bazie rumu. Bardzo nam te udka smakowały i na pewno jeszcze kiedyś je przygotuję.
Do udek podałam sałatkę ziemniaczano-batatową z sosem sezamowym, tak jak sugerowali w przepisie. Jest to taka egzotyczna wariacja na temat niemieckiej kartoffelsalat. Niestety my nie przepadamy za ziemniakami przygotowanymi w ten sposób, więc ta sałatka również średnio nam do gustu przypadła (mimo tahini, którą lubię). Ale jeśli ktoś lubi kartoffelsalat i pastę sezamową, to na pewno będzie nią pozytywnie zaskoczony. Dlatego poniżej podaję przepis także na tę sałatkę :)
UDKA KURCZAKA PO JAMAJSKU
(2 porcje)
6 podudzi (pałek) z kurczaka,
1 ząbek czosnku,
1 papryczka chili,
sok i skórka z ½ limonki,
3 gałązki tymianku,
2-3 łyżki brązowego rumu,
świeża kolendra,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka cukru,
sól i pieprz
sałatka:
250g ziemniaków,
125g słodkich ziemniaków (batatów),
70g jogurtu naturalnego,
3 łyżeczki pasty sezamowej tahini*,
1 łyżka sezamu,
1 łyżka soku z limonki,
sól, pieprz, cukier
W misce wymieszać rum, olej, sok i skórkę z limonki, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane chili (bez pestek) i tymianek. Do powstałej marynaty wrzucić udka, dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Udka oprószyć solą i opiekać na grillu lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku z włączoną funkcja grilla (180 stopni) przez ok. 30 minut, aż będą rumiane.
Sałatka: Ziemniaki i bataty obrać i pokroić w kostkę. Ugotować je osobno w lekko osolonej wodzie (uwaga, bataty gotują się szybciej niż ziemniaki). Odcedzić i włożyć do miski. Jogurt wymieszać z pastą tahini i sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sosem polać ziemniaki i wymieszać. Posypać sezamem, lekko podprażonym uprzednio na suchej patelni.
* pastę tahini można kupić w sklepach z kuchniami świata albo zrobić samemu ( przepis tutaj)
(przepis z magazynu „To jest pyszne” 2/2012)
Do udek podałam sałatkę ziemniaczano-batatową z sosem sezamowym, tak jak sugerowali w przepisie. Jest to taka egzotyczna wariacja na temat niemieckiej kartoffelsalat. Niestety my nie przepadamy za ziemniakami przygotowanymi w ten sposób, więc ta sałatka również średnio nam do gustu przypadła (mimo tahini, którą lubię). Ale jeśli ktoś lubi kartoffelsalat i pastę sezamową, to na pewno będzie nią pozytywnie zaskoczony. Dlatego poniżej podaję przepis także na tę sałatkę :)
UDKA KURCZAKA PO JAMAJSKU
(2 porcje)
6 podudzi (pałek) z kurczaka,
1 ząbek czosnku,
1 papryczka chili,
sok i skórka z ½ limonki,
3 gałązki tymianku,
2-3 łyżki brązowego rumu,
świeża kolendra,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka cukru,
sól i pieprz
sałatka:
250g ziemniaków,
125g słodkich ziemniaków (batatów),
70g jogurtu naturalnego,
3 łyżeczki pasty sezamowej tahini*,
1 łyżka sezamu,
1 łyżka soku z limonki,
sól, pieprz, cukier
W misce wymieszać rum, olej, sok i skórkę z limonki, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane chili (bez pestek) i tymianek. Do powstałej marynaty wrzucić udka, dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Udka oprószyć solą i opiekać na grillu lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku z włączoną funkcja grilla (180 stopni) przez ok. 30 minut, aż będą rumiane.
Sałatka: Ziemniaki i bataty obrać i pokroić w kostkę. Ugotować je osobno w lekko osolonej wodzie (uwaga, bataty gotują się szybciej niż ziemniaki). Odcedzić i włożyć do miski. Jogurt wymieszać z pastą tahini i sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sosem polać ziemniaki i wymieszać. Posypać sezamem, lekko podprażonym uprzednio na suchej patelni.
* pastę tahini można kupić w sklepach z kuchniami świata albo zrobić samemu ( przepis tutaj)
(przepis z magazynu „To jest pyszne” 2/2012)