Kurczak z groszkowym puree i imbirową marchewką

Kurczak z groszkowym puree i imbirową marchewką

Puree z groszku to świetna alternatywa dla tradycyjych ziemniaków :) Nie dość, że jest smaczne, to jeszcze bardzo ładnie wygląda na talerzu w towarzystwie kontrastującej marchewki. Do tego filet z kurczaka i mamy zdrowy, kolorowy i pełnowartościowy obiad :)

Zdjęcie - Kurczak z groszkowym puree i imbirową marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KURCZAK Z GROSZKOWYM PUREE I IMBIROWĄ MARCHEWKĄ
(2 porcje)
2 filety z kurczaka,
2-3 marchewki (ok. 200g),
250g zielonego groszku (świeży lub mrożony),
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
½ cebuli,
1,5 łyżki oleju,
1 łyżeczka masła,
100ml mleka,
świeża kolendra (ewentualnie natka pietruszki),
1 płaska łyżeczka cukru,
sól i pieprz,
słodka papryka w proszku,
curry w proszku

Filety umyć, osuszyć, natrzeć papryką w proszku, curry, solą, pieprzem i łyżką oleju. Odstawić na godzinę do lodówki.
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić marchewkę i starty imbir. Smażyć na małym ogniu ok. 1 minuty, dodać cukier i odrobinę soli. Wlać ok. ¼ szklanki wody i gotować 8-10 minut, aż marchewki zmiękną, a woda odparuje.
Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju w osobnym rondlu. Wrzucić groszek i mleko, gotować, aż groszek będzie miękki (5-7 minut). Kolendrę lub natkę pietruszki posiekać i wrzucić do ugotowanego groszku. Całość zmiksować na puree. Doprawić solą i pieprzem.
Filety z kurczaka usmażyć już bez dodatku tłuszczu.
Podawać razem z marchewką i puree z groszku.


(przepis z magazynu „To jest pyszne” 2/2011)


Zdjęcie - Kurczak z groszkowym puree i imbirową marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów