Wątroba cielęca w sosie z białego wina

Wątroba cielęca w sosie z białego wina

Wątroba cielęca nie jest zapewne najpopularniejszym produktem w naszych sklepach. Teraz półki opanowała ta drobiowa, zastępując wątrobę wieprzową- żylastą zmorę czasów mojego dzieciństwa.

Zdjęcie - Wątroba cielęca w sosie z białego wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wątroba cielęca jest delikatna, należy smażyć ją delikatnie, w formie „podeszwy” żadne mięso nie smakuje dobrze.

Zdjęcie - Wątroba cielęca w sosie z białego wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do mojej dobrałam sos na bazie białego wina, czosnku i pietruszki, zwykle podawany do owoców morza, w tym zestawieniu też świetnie się odnajduje. Tak podaną wątróbkę jedliśmy kiedyś w Portugalii i muszę przyznać, że jest to jedno z (wielu!) kulinarnych odkryć, jakie stamtąd przywieźliśmy.

Wątroba cielęca w sosie z białego wina

Agata, 19 sierpnia 2013

Zdjęcie - Wątroba cielęca w sosie z białego wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Wątrobę pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Oprósz mąką, usmaż na rozgrzanej razem oliwie i maśle. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Ostaw.

Na patelni zeszklij drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Wlej wino i gotuj kilka minut, aż część płynu odparuje. Dopraw solą i pieprzem, dorzuć natkę pietruszki. Sosem polej usmażoną wątróbkę. Podawaj z bagietką.

Kategorie przepisów