Kurczak w chili i pieprzu syczuańskim z dżemem pomidorowym

Kurczak w chili i pieprzu syczuańskim z dżemem pomidorowym
    Kurczak:
  • 3 piersi z kurczaka, bez skóry
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego ze Smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią, plus trochę więcej do smażenia
  • Dżem pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mała czerwona papryczka chili, bez nasion, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane
  • 30 g rodzynek
  • mały kawałek imbiru, obrany i posiekany
  • 150g brązowego cukru
  • 30 ml octu z czerwonego wina
  • 20 ml octu z pomidorów

Zdjęcie - Kurczak w chili i pieprzu syczuańskim z dżemem pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyjątkowo soczysta i przepełniona aromatem ziół pierś z kurczaka z pieprzem syczuańskim, podana z dżemem pomidorowym - wyborna kombinacja.

Takiego dania nie powstydzisz się na wytwornym przyjęciu. Z powodzeniem, można również przygotować ją na grillu ze znajomymi.

Poniższy przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.

Sposób przygotowania:

Kurczak:

1. Pokrój kurczaka na 3-4cm kawałki.

2. W moździerzu, rozgnieć pieprz syczuański i sól.

3. Polej piersi kurczaka olejem i posyp przyprawami.

4. Nakłuj mięso na patyczki do szaszłyków.

5. Mocno rozgrzej patelnię grillową, posmaruj odrobiną oleju.

6. Grilluj kurczaka z obu stron po około 4minuty. Podawaj z dżemem z pomidorów.

Dżem pomidorowy:

1. W blenderze zmiksuj pomidory, chili, czosnek, rodzynki i imbir.

2. Przelej przecier do rondelka, dodaj cukier i ocet.

3. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30minut, aż masa zgęstnieje.

4. Odłóż na bok, aby dżem mógł przestygnąć.

Ilość porcji: x 6 Czas przygotowania: 50min

Kategorie przepisów