Kurczak w chili i pieprzu syczuańskim z dżemem pomidorowym
-
Kurczak:
- 3 piersi z kurczaka, bez skóry
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki oleju Kujawskiego ze Smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią, plus trochę więcej do smażenia Dżem pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów
- 1 mała czerwona papryczka chili, bez nasion, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, obrane
- 30 g rodzynek
- mały kawałek imbiru, obrany i posiekany
- 150g brązowego cukru
- 30 ml octu z czerwonego wina
- 20 ml octu z pomidorów
Wyjątkowo soczysta i przepełniona aromatem ziół pierś z kurczaka z pieprzem syczuańskim, podana z dżemem pomidorowym - wyborna kombinacja.
Takiego dania nie powstydzisz się na wytwornym przyjęciu. Z powodzeniem, można również przygotować ją na grillu ze znajomymi.
Poniższy przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.
Sposób przygotowania:Kurczak:
1. Pokrój kurczaka na 3-4cm kawałki.
2. W moździerzu, rozgnieć pieprz syczuański i sól.
3. Polej piersi kurczaka olejem i posyp przyprawami.
4. Nakłuj mięso na patyczki do szaszłyków.
5. Mocno rozgrzej patelnię grillową, posmaruj odrobiną oleju.
6. Grilluj kurczaka z obu stron po około 4minuty. Podawaj z dżemem z pomidorów.
Dżem pomidorowy:
1. W blenderze zmiksuj pomidory, chili, czosnek, rodzynki i imbir.
2. Przelej przecier do rondelka, dodaj cukier i ocet.
3. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30minut, aż masa zgęstnieje.
4. Odłóż na bok, aby dżem mógł przestygnąć.
Ilość porcji: x 6 Czas przygotowania: 50min