Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i z grubsza pokrojoną fasolę. Dodać do wołowiny razem z czosnkiem, kminkiem, chili i bułką tartą. Stopniowo dodawać jajko i wyrabiać, aż masa się zwiąże...
Mięso oddzielić delikatnie od skóry, posiekać lub zemleć bardzo drobno razem z koperkiem i ziemniakiem. Do masy dodać jajo, sól i pieprz, razem wyrobić. dodać pokrojone w plasterki oliwki i ponownie wyrobić...
Pomysł był taki, by zrobić coś na grilla, w końcu długa majówka przed nami, a to nieoficjalny początek sezonu BBQ w Polsce. Grillowane w tym przepisie jest i mięso (...), i główny składnik salsy- ananas.
Cebula to warzywo, które nie powiem, używane jest w Polsce dość często. Jednak traktujemy ją nieco po macoszemu. Pomyślałam, że z cebuli można zrobić więcej. Szczególnie upodobałam sobie tą czerwoną odmianę.
W Wietnamie kaczkę zwykle przygotowuje się na ulicznym rożnie, skąd po zakupie zabiera do domu i je z ryżem i warzywami. Ja przygotowałam ją od początku do końca, co wymaga trochę czasu, ale naprawdę warto! To chyba najlepsza kaczka, jaką jadłam - soczysta, aromatyczna i po prostu przepyszna.
Tradycyjny włoski przepis na cielęcinę w pysznym tuńczykowym sosie z dodatkiem kaparów i sardynek. Danie jest pyszne i bardzo proste do przygotowania, podawane na zimno/ prosto z lodówki/, doskonałe na upalne dni....
Klasycznym dodatkiem do tak przyrządzonej kaczki jest sos na bazie porto i wiśni ale z powodzeniem można również użyć innych owoców a ponieważ udało mi się nabyć fantastyczną słodką żurawinę na targu, postawiłem na taki wariant. W bogatym zestawie obiadowym jest również rosti selerowo-ziemniaczane, które od klasycznych placków różni się grubością startych warzyw i brakiem jajka, oraz fasolka szparagowa.
Wszystkie składniki marynaty umieść w słoiczku, szczelnie zamknij i wstrząsaj nim przez kilkanaście sekund. Piersi z kurczaka zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Zamarynowane piersi grilluj bez tłuszczy na patelni grillowej lub tradycyjnie grilluj na złoty kolor...
Danie jest dość czasochłonne, bo mięso trzeba zamarynować dzień wcześniej. Dzięki temu będzie kruche i aromatyczne. Ponadto danie dość długo się piecze, co jest konieczne, aby winny sos miał ładną, brązową barwę, a nie sinofioletową ;)
Trochę poczytałam o tym daniu i postanowiłam zrobić je u siebie. Mój przepis to wypadkowa kilkunastu różnych wersji. Bo kiedy zacznie się szperać to jest tego ogrom. Różniące się składnikami, sposobem duszenia, kolejnością dodawania składników. Zawsze jest czekolada i ostre papryczki - w oryginale dodaje się ich kilka (nieraz są dwa, a niektóre podają aż sześć) rodzajów. Do duszenia dodaje się owoce i pomidory.