Sznycle cielęce po rzymsku czyli Saltimbocca alla romana
Sznycle cielęce po rzymsku czyli Saltimbocca alla romana to typowe danie kuchni rzymskiej. Potrawa znana i popularna na całym świecie. Mięso jest kruche, delikatne i bardzo aromatyczne. Danie proste do wykonania, a tym samym wykwintne. Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
4 cienkie plastry cielęciny
8 listków świeżej szałwii
4 plastry szynki parmeńskiej
1/2 szklanki białego wina
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
wykałaczki
Mięso i szałwię umyj i osusz. Mięso lekko popieprz. Na każdym plastrze cielęciny połóż po 2 listki szałwii, plaster szynki parmeńskiej i zepnij wykałaczką.
Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Smaż sznycle przez kilka minut z obu stron na złoty kolor. Wlej białe wino i odparuj.
Sos lekko zredukuj i dopraw solą i pieprzem.
Podawaj ciepłe.
Smacznego