Satay z kurczaka z orzeźwiającą sałatką, czyli trochę Azji na talerzu
Tego lata postanowiłam, że będę "podróżować widelcem po kuchni" i przygotuję kilka prostych dań na grilla z przyjaciółmi.
Bardzo lubię kuchnię orientalną, dlatego postanowiłam przygotować satay z kurczaka, jednak nie z tradycyjnym sosem z orzeszków, ale z moim ulubionym - miętowym. Polecam to danie wszystkim, którym znudziła się już nasza polska karkówka z grilla.
Satay z kurczaka możesz również przygotować w domu, na patelni grillowej bądź grillu elektrycznym. Dzięki tak bardzo aromatycznemu daniu, z całą pewnością spędzisz wspaniałe chwile z przyjaciółmi.
Powyższy przepis został stworzony dla Magazynu Dolce Vita i będzie można go odnaleźć na stronach magazynu.
E-wydanie magazynu znajdziecie pod tym linkiem.
- Satay z kurczaka
- patyczki do szaszłyków (jeżeli drewniane to namoczone w wodzie przez około 20 minut)
- 1/2 kg filetu z udek kurczaka
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Satay z kurczaka:
1. Wymieszaj razem jogurt grecki, czosnek, curry, brązowy cukier, sól i pieprz do momentu rozpuszczenia się cukru.
2. Pokrój kurczaka na około 3cm kawałki.
3. Wrzuć kurczaka do marynaty, przykryj i marynuj przez co najmniej 2godziny albo, najlepiej, przez całą noc.
4. Rozgrzej grill.
5. Nadziej kurczaka na patyczki do szaszłyków.
6. Grilluj kurczaka na średnim ogniu przez okolo 10minut z każdej strony, lub do momentu, aż kurczak będzie gotowy.
- Sos miętowy:
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- garść listków mięty
- 1 łyżka świeżej kolendry
Sposób przygotowania Sos miętowy:
1. Miętę i kolendrę zmiksuj przy użyciu blendera.
2. Dodać jogurt i majonez, dokładnie zmiksuj/wymieszaj.
- Sałatka:
- 1 ogórek
- 1 marchewka
- kilka rzodkiewek
- 1 łyżka nasion sezamu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki białego octu winnego
- sól, pieprz, do smaku
Sposób przygotowania Sałatka:
1. Rozgrzej patelnię i podpraż nasiona sezamu, aż nabiorą lekko złotego koloru. Odłóż nasiona na bok, do ostygnięcia.
2. Warzywa dokładnie umyj i wyszoruj szczoteczką.
3. Przy pomocy obieraczki do warzyw, wytnij "wstążeczki" z ogórka i marchewki.
4. Pokrój rzodkiewki na cienkie plasterki.
5. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet, oliwę i dopraw wszytko solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie dania:
1. Rozłóż warzywa pomiędzy dwa naczynia.
2. Całość posyp nasionami sezamu i skrop sosem.
3. Na wierzch ułóż satay z kurczaka.
4. Podawaj od razu razem z sosem miętowym
Ilość porcji: x 2 Czas przygotowania: 40min