Satay z kurczaka z orzeźwiającą sałatką, czyli trochę Azji na talerzu

Satay z kurczaka z orzeźwiającą sałatką, czyli trochę Azji na talerzu

Zdjęcie - Satay z kurczaka z orzeźwiającą sałatką, czyli trochę Azji na talerzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tego lata postanowiłam, że będę "podróżować widelcem po kuchni" i przygotuję kilka prostych dań na grilla z przyjaciółmi.

Bardzo lubię kuchnię orientalną, dlatego postanowiłam przygotować satay z kurczaka, jednak nie z tradycyjnym sosem z orzeszków, ale z moim ulubionym - miętowym. Polecam to danie wszystkim, którym znudziła się już nasza polska karkówka z grilla.

Satay z kurczaka możesz również przygotować w domu, na patelni grillowej bądź grillu elektrycznym. Dzięki tak bardzo aromatycznemu daniu, z całą pewnością spędzisz wspaniałe chwile z przyjaciółmi.

Powyższy przepis został stworzony dla Magazynu Dolce Vita i będzie można go odnaleźć na stronach magazynu.

E-wydanie magazynu znajdziecie pod tym linkiem.

    Satay z kurczaka
  • patyczki do szaszłyków (jeżeli drewniane to namoczone w wodzie przez około 20 minut)
  • 1/2 kg filetu z udek kurczaka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Satay z kurczaka z orzeźwiającą sałatką, czyli trochę Azji na talerzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Satay z kurczaka:

1. Wymieszaj razem jogurt grecki, czosnek, curry, brązowy cukier, sól i pieprz do momentu rozpuszczenia się cukru.

2. Pokrój kurczaka na około 3cm kawałki.

3. Wrzuć kurczaka do marynaty, przykryj i marynuj przez co najmniej 2godziny albo, najlepiej, przez całą noc.

4. Rozgrzej grill.

5. Nadziej kurczaka na patyczki do szaszłyków.

6. Grilluj kurczaka na średnim ogniu przez okolo 10minut z każdej strony, lub do momentu, aż kurczak będzie gotowy.Zdjęcie - Satay z kurczaka z orzeźwiającą sałatką, czyli trochę Azji na talerzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Sos miętowy:
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • garść listków mięty
  • 1 łyżka świeżej kolendry

Sposób przygotowania Sos miętowy:

1. Miętę i kolendrę zmiksuj przy użyciu blendera.

2. Dodać jogurt i majonez, dokładnie zmiksuj/wymieszaj.

    Sałatka:
  • 1 ogórek
  • 1 marchewka
  • kilka rzodkiewek
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki białego octu winnego
  • sól, pieprz, do smaku

Sposób przygotowania Sałatka:

1. Rozgrzej patelnię i podpraż nasiona sezamu, aż nabiorą lekko złotego koloru. Odłóż nasiona na bok, do ostygnięcia.

2. Warzywa dokładnie umyj i wyszoruj szczoteczką.

3. Przy pomocy obieraczki do warzyw, wytnij "wstążeczki" z ogórka i marchewki.

4. Pokrój rzodkiewki na cienkie plasterki.

5. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet, oliwę i dopraw wszytko solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie dania:

1. Rozłóż warzywa pomiędzy dwa naczynia.

2. Całość posyp nasionami sezamu i skrop sosem.

3. Na wierzch ułóż satay z kurczaka.

4. Podawaj od razu razem z sosem miętowym

Smacznego!Zdjęcie - Satay z kurczaka z orzeźwiającą sałatką, czyli trochę Azji na talerzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji: x 2 Czas przygotowania: 40min

Kategorie przepisów