Meksykańskie kotleciki wołowo - fasolowe
Składniki:
340g mielonej wołowiny
225g fasoli z puszki
4 łyżki bułki tartej
1 cebula
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka chili w proszku
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 jajko
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i z grubsza pokrojoną fasolę. Dodać do wołowiny razem z czosnkiem, kminkiem, chili i bułką tartą. Stopniowo dodawać jajko i wyrabiać, aż masa się zwiąże. Wyłożyć masę na powierzchnię obficie posypaną mąką i podzielić na osiem części. Oprószonymi mąką rękami formować kotleciki, obtaczać w mące. Gotowe włożyć do lodówki i trzymać je do czasu, aż stwardnieją. Na patelnię wylać taką ilość oleju, aby całkowicie przykrywał kotleciki. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Wyjąć i umieścić na papierowym ręczniku.
Przepis pochodzi z książki Judith Ferguson pt."Kuchnie świata".