Cielęcina w sosie z tuńczyka - Vitello tonnato
Tradycyjny włoski przepis na cielęcinę w pysznym tuńczykowym sosie z dodatkiem kaparów i sardynek. Danie jest pyszne i bardzo proste do przygotowania , podawane na zimno/ prosto z lodówki/ , doskonałe na upalne dni....
Danie można przygotować na każdą okazję, na co dzień i od święta. Podawane jest bardzo często na uroczystych przyjęciach , w restauracjach i uważane jest za bardzo elegancką przystawkę.
Składniki: /4 porcje/
- 700 g cielęciny / może być schab,pierś z indyka/
- 1 seler naciowy
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 2 listki laurowe
- skórka z 1/2 cytryny
- 100 ml oliwy z oliwek
- 150 ml wina białego wytrawnego
- sól do smaku
sos
- ok. 200 g tuńczyka w oleju
- 4 filety sardeli (acciughe, anchois)
- 2 łyżki kaparów
- ok. 250 ml majonezu
lub: /na majonez/:
150 ml oliwy z oliwek
2 żółtka
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżka soku cytrynowego
pieprz do smaku
kapary, zielona pietruszka i plasterki cytryny do dekoracji
Wykonanie: -Mięso umyć, osuszyć, związać sznurkiem /formując kształt rolady/ i włożyć do garnka z grubym dnem. -Dodać warzywa , przyprawy ,oliwę, wino i zlać bulionem /płyn powinien sięgać do połowy wysokości mięsa . -Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dusić mięso pod przykryciem ok.1 godzinę /do miękkości/. -Ugotowane mięso pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można je ugotować dzień wcześniej. -Aby przygotować sos można użyć gotowego majonezu lub przygotować go samodzielnie. -Do miksera wbić żółtka, dodać musztardę i miksując dodawać malutkim strumieniem oliwę , aż powstanie gęsty sos majonezowy. Na koniec dodać szczyptę soli i sok z cytryny. -Tuńczyka odsączyć , dodać kapary, fileciki i kilka łyżek sosu z mięsa. -Zmiksować na gładka masę. -Dodać majonez i dokładnie wymieszać /jeśli ktoś lubi do sosu można dodać ugotowaną marchewkę i zmiksować z pozostałymi składnikami/. -Sos nie wymaga dodatku soli ,ponieważ jego składniki są wystarczająco słone/ można doprawić pieprzem/. -Dobrze wystudzone mięso pokroić w cienkie plasterki. -Na dużym półmisku/lub dwóch mniejszych/ rozsmarować kilka łyżek sosu, ułożyć na nim warstwę mięsa, wierzch posmarować porcją sosu i ułożyć kolejną warstwę mięsa , aż do wyczerpania składników. -Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos i kapary. -Półmisek przykryć folią , wstawić na 1 godzinę do lodówki. -Danie udekorować zieloną pietruszką i plasterkami cytryny , podawać z dodatkiem pieczywa.