Coq au vin

Coq au vin

Coq au vin, czyli kogut w winie, to klasyka kuchni francuskiej. Takie zadanie postawiłyśmy sobie w tym miesiącu w ramach wspólnego gotowania z Maggie i Panną Malwinną.
Jak wspomniałam, teoretycznie powinien być to kogut. W praktyce większość osób i tak przyrządza w ten sposób kurczaka, bo jest o wiele łatwiej dostępny.
Danie jest dość czasochłonne, bo mięso trzeba zamarynować dzień wcześniej. Dzięki temu będzie kruche i aromatyczne. Ponadto danie dość długo się piecze, co jest konieczne, aby winny sos miał ładną, brązową barwę, a nie sinofioletową ;)
Ogólnie potrawa nie wygląda zbyt fotogenicznie, ale wystarczy jeden kęs by przekonać się, że Francuzi jednak znają się na wykwintnych potrawach. Kurczak jest naprawdę bardzo smaczny – dużo lepiej smakuje niż wygląda. Zresztą... warto przekonać się o tym samemu :)

Zdjęcie - Coq au vin - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
COQ AU VIN
(4 porcje)
1 sprawiony kurczak (ok. 1,5kg),
2 cebule,
1 mały pęczek włoszczyzny,
700ml wytrawnego czerwonego wina,
250g pieczarek,
2 marchewki,
5-6 szalotek,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
2 łyżki mąki,
3-4 gałązki tymianku,
2 liście laurowe,
1 łyżeczka ziaren pieprzu,
sól, pieprz i cukier

Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Cebule obrać, przepołowić i włożyć do miski z włoszczyzną. Wlać wino, dodać liście laurowe, tymianek i ziarna pieprzu.
Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Udka i skrzydełka odciąć od korpusu. Korpus przeciąć wzdłuż grzbietu, następnie przekroić w poprzek. W dużej, niemetalowej (najlepiej szklanej) misce umieścić kurczaka i zalać przygotowaną winno-warzywną marynatą. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na 1 dzień do lodówki.
Następnego dnia obrać marchewki i pokroić je na kawałki. Pieczarki oczyścić i przepołowić (małe mogą zostać w całości). Szalotki obrać i przekroić na ćwiartki. Czosnek posiekać. Mięso wyjąć z marynaty i partiami obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na tym samym tłuszczu podsmażyć szalotki, czosnek, pieczarki i marchewkę. Smażyć kilka minut, wsypać mąkę i mieszając, krótko zasmażyć. Marynatę przelać przez sito i mieszając, stopniowo wlewać do warzyw na patelni. Zagotować, doprawić sos do smaku solą, pieprzem i cukrem, po czym polać nim kurczaka.
Kurczaka piec w 200 stopniach przez ok. 1 godzinę i 15-30 minut. Od czasu do czasu mięso obracać.

Podawać z ziemniakami z wody lub gotowanymi na parze.


(wykorzystałam przepis z magazynu "To jest pyszne" 2/2011)

Kategorie przepisów