Polędwica wołowa z salsą z grillowanych ananasów

Polędwica wołowa z salsą z grillowanych ananasów

Jak mogliście zauważyć, raz w miesiącu przygotowuję dla Was przepis we współpracy z siecią makro, zwykle skupiam się w nich na kupionym w tym sklepie mięsie. Tak będzie i tym razem.

Zdjęcie - Polędwica wołowa z salsą z grillowanych ananasów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomysł był taki, by zrobić coś na grilla, w końcu długa majówka przed nami, a to nieoficjalny początek sezonu BBQ w Polsce. Grillowane w tym przepisie jest i mięso (kupiłam w promocji 1,5 kg polędwicy wołowej za niecałe 60 zł!), i główny składnik salsy- ananas.

Zdjęcie - Polędwica wołowa z salsą z grillowanych ananasów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Świetnie byłoby użyć do zrobienia sosu świeżego owocu, który pod wpływem pieczenia wydobywa z siebie wiele słodyczy, jednak i taki z puszki będzie OK. Taki orzeźwiający dodatek znakomicie komponuje się ze słuszną porcją wołowego steka.

Zdjęcie - Polędwica wołowa z salsą z grillowanych ananasów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pamiętając jednak o tym, że pogoda lubi u nas płatać figle, grillowałam w domu. Wykorzystałam do tego patelnię grillową marki Fissler, zakupioną (a jakże!) w Makro. Sprawdziła się doskonale. Wcześniej miałam patelnie żeliwne, ta jest o tyle lepsza, że rozgrzewa się porównywalnie mocno, nie ma za to żadnych problemów z przywieraniem potraw (mniejsze dymienie!) i późniejszym czyszczeniem. Wszystko zmywa się w oka mgnieniu.

Zdjęcie - Polędwica wołowa z salsą z grillowanych ananasów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do końca lipca garnki i patelnie Fissler możecie nabyć w Makro z 75% rabatem! (szczegóły TU) ;)

Polędwica wołowa z salsą z grillowanych ananasów

Agata, 29 kwietnia 2013

Zdjęcie - Polędwica wołowa z salsą z grillowanych ananasów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Mięso natrzyj oliwą, oprósz pieprzem i ostaw na ok. 1 godzinę, aż mięso osiągnie temperaturę pokojową.

Plastry ananasa opiecz na grillu, aż się zarumienią. Przestudź i pokrój na małe kawałki. Cebulę drobno posiekaj, wymieszaj z ananasem i drobno pokrojonym pomidorem. Wrzuć posiekane listki kolendry, dopraw wg. uznania chili i solą. Dodaj łyżkę oliwy i ocet (sok z limonki). Wymieszaj. Odstaw, aby składniki dobrze się połączyły.

Patelnię gillową dobrze rozgrzej. Połóż na niej steki i smaż (w zależności od tego, jak mocno wysmażone mięso chcesz otrzymać) ok. 3 minut z każdej strony. Przed podaniem odstaw je na 3 minuty, posól. Podawaj z salsą.

Kategorie przepisów