Polędwica wołowa z salsą z grillowanych ananasów
Jak mogliście zauważyć, raz w miesiącu przygotowuję dla Was przepis we współpracy z siecią makro, zwykle skupiam się w nich na kupionym w tym sklepie mięsie. Tak będzie i tym razem.
Pomysł był taki, by zrobić coś na grilla, w końcu długa majówka przed nami, a to nieoficjalny początek sezonu BBQ w Polsce. Grillowane w tym przepisie jest i mięso (kupiłam w promocji 1,5 kg polędwicy wołowej za niecałe 60 zł!), i główny składnik salsy- ananas.
Świetnie byłoby użyć do zrobienia sosu świeżego owocu, który pod wpływem pieczenia wydobywa z siebie wiele słodyczy, jednak i taki z puszki będzie OK. Taki orzeźwiający dodatek znakomicie komponuje się ze słuszną porcją wołowego steka.
Pamiętając jednak o tym, że pogoda lubi u nas płatać figle, grillowałam w domu. Wykorzystałam do tego patelnię grillową marki Fissler, zakupioną (a jakże!) w Makro. Sprawdziła się doskonale. Wcześniej miałam patelnie żeliwne, ta jest o tyle lepsza, że rozgrzewa się porównywalnie mocno, nie ma za to żadnych problemów z przywieraniem potraw (mniejsze dymienie!) i późniejszym czyszczeniem. Wszystko zmywa się w oka mgnieniu.
Do końca lipca garnki i patelnie Fissler możecie nabyć w Makro z 75% rabatem! (szczegóły TU) ;)
Polędwica wołowa z salsą z grillowanych ananasów
Składniki
- polędwica wołowa - 500 g (2 steki po 250 g każdy)
- ananas - 4 plastry
- czerwona cebula - 1/2 szt
- pomidor - 1 szt
- chili - do smaku
- oliwa - 2 łyżki
- kolendra - kilka gałązek
- ocet winny - 1 łyżeczka (lub sok z limonki, cytryny)
- sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
Mięso natrzyj oliwą, oprósz pieprzem i ostaw na ok. 1 godzinę, aż mięso osiągnie temperaturę pokojową.
Plastry ananasa opiecz na grillu, aż się zarumienią. Przestudź i pokrój na małe kawałki. Cebulę drobno posiekaj, wymieszaj z ananasem i drobno pokrojonym pomidorem. Wrzuć posiekane listki kolendry, dopraw wg. uznania chili i solą. Dodaj łyżkę oliwy i ocet (sok z limonki). Wymieszaj. Odstaw, aby składniki dobrze się połączyły.
Patelnię gillową dobrze rozgrzej. Połóż na niej steki i smaż (w zależności od tego, jak mocno wysmażone mięso chcesz otrzymać) ok. 3 minut z każdej strony. Przed podaniem odstaw je na 3 minuty, posól. Podawaj z salsą.