Pieczona kaczka po wietnamsku
Kolejny przepis z "Vietnamese Street Food", ale tym razem trudniejszy i bardziej czasochłonny. I dużo mniej fotogeniczny;) Mieszanka przypraw i miodu, którą pokryta jest kaczka, przypieka się i karmelizuje, nadając mięsu smaku, ale nie wyglądając zbyt ładnie. Zastanawiałam się, czy w ogóle umieszczać ten przepis, ale efekt jest tak smaczny, że szkoda by było tego nie zrobić. W Wietnamie kaczkę zwykle przygotowuje się na ulicznym rożnie, skąd po zakupie zabiera do domu i je z ryżem i warzywami. Ja przygotowałam ją od początku do końca, co wymaga trochę czasu, ale naprawdę warto! To chyba najlepsza kaczka, jaką jadłam - soczysta, aromatyczna i po prostu przepyszna.
Pieczona kaczka po wietnamsku
- 1 mała kaczka (1,5-2kg)
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 kawałek kory cynamonowej
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- 4 goździki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki nasion kopru
- kawałek imbiru (3cm)
- 2 łyżki sosu sosu rybnego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 6 ząbków czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 4 dymki
Usunąć nadmiar tłuszczu i szyję wypatroszonej kaczki.
Umyć ją i osuszyć, a następnie ostrożnie oddzielić skórę od mięsa.
Anyż, cynamon, pieprz syczuański, goździki, imbir i koper
umieścić na rozgrzanej patelni lub w piekarniku (160 st. C)
i prażyć przez kilka minut, aż będą intensywnie pachnieć.
Przesypać do moździerza i dokładnie rozgnieść.
Wmieszać posiekany imbir i wetrzeć mieszankę w skórę kaczki i pod nią.
Schować do lodówki, najlepiej nie przykrywając, by skóra wyschła
i była chrupiąca po upieczeniu (ja tak nie robiłam).
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 st. C.
Wymieszać sos rybny, olej, miód i sos sojowy.
Wetrzeć w skórę kaczki i pod nią.
Czosnek grubo posiekać, chili przepołowić, a dymkę pokroić na trzy części.
Włożyć warzywa do środka kaczki i spiąć patyczkiem.
Położyć kaczkę na boku w blasze do pieczenia i włożyć do piekarnika.
Piec przez 30 minut, polewając ją powstałymi sokami.
Odwrócić na drugi bok i piec przez kolejne 30 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i odwrócić kaczkę piersią do góry.
Piec przez 20 minut lub do momentu, aż po wbiciu wykałaczki wypłynie przezroczysty sok.
Kaczkę można też piec na rożnie przez 1 godzinę.
Czas przygotowania: 2 1/2 godziny + marynowanie
Liczba porcji: 2-3