Udka z marchewką i sosem serowym w chrupiącym cieście francuskim
- Składniki:
- - udko z kurczaka - 1 szt
- - marchew - 1 szt
- - ser feta - 50 g
- - ciasto francuskie - 1 płat
- Dodatkowo:
- - sól
- - pieprz
- - lubczyk
- - czosnek granulowany
- - listek laurowy
- - oliwa do posmarowania ciasta
Podjęłam wyzwania na Kreatywne Gotowanie ( konkurs organizowany przez Przyślij Przepis ).
Zadaniem było przyrządzic danie z użyciem TYLKO I WYŁĄCZNIE 4 GŁÓWNYCH SKŁADNIKÓW , wśród których miało byc udko z kurczaka , ser feta , marchew i 1 dowolnie wybrany składnik
( przyprawy się nie liczą ).
Uwielbiam takie wyzwania!
Myślałam , myślałam i wymyśliłam!
Chciałam by było to coś niezwykle oryginalnego … pomysłowego a zarazem smacznego – udało się!
Porządny kawał mięsa z dodatkiem słonej fety i słodkiej marchewki … zapieczony w chrupiącym cieście francuskim podbił totalnie moje serducho!
Pomysł na stałe zagości w mojej kuchni!
Sposób przyrządzenia:
Udko z kurczaka oczyszczamy.
Gotujemy ok. 30 minut w wodzie z dodatkiem soli , pieprzu , lubczyku i liścia laurowego.
Po ugotowaniu odsączamy , trzymamy w ciepłym miejscu.
Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Ser feta rozdrabniamy i bardzo dokładnie miksujemy / ucieramy na gładki krem.
Możemy to robic w miseczce umieszczonej nad gotującą się wodą – będzie łatwiej.
Dodajemy odrobinę pieprzu i czosnku.
Na podsypanym mąką blacie układamy ciasto francuskie , a na jego środku udko z kurczaka.
Nacinamy paski ( ok. 1 cm szerokości ) zarówno z prawej , jak i lewej strony – tak byśmy je mogli potem zaplatac .
Mięso gęsto smarujemy przygotowanym sosem serowym i pokrywamy warstwą tartej marchewki.
Zaplatamy ciasto tworząc ” mumię „.
Całośc delikatnie natłuszczamy oliwą z oliwek.
Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 20 minut ( do momentu aż ciasto się ładnie zezłoci ).
Podajemy gorące!
Smacznego!