Tak jak obiecałam dziś przepis na świąteczny schab ze śliwkami. Można go upiec wcześniej, a w dniu obiadu tylko podgrzać. Do tego sos na bazie białego wina i pieczone ziemniaki lub kopytka. W święta ja wybieram wersję z kopytkami, bo je też można zrobić wcześniej.
Po raz pierwszy piekłam karkówkę. Chciałam, aby pieczeń nie była sucha, a miękka i soczysta, jednocześnie pachnąca i smaczna. I taka właśnie jest, więc bardzo Wam ją polecam! Myślę, że sekret tkwi w długim pieczeniu mięsa, a wcześniej moczeniu w zimnej wodzie z przyprawami.
Pieczeń tą zawsze na święta przyrządza moja mama. Uwielbiam ją. Zwłaszcza na zimno, z ćwikłą z chrzanem lub po prostu na kanapce. W tym roku upiekłam ją po raz pierwszy sama. Wyszła bardzo smaczna, choć wiadomo, że z pieczenią mamy nie może się ona nawet równać :) Ech, te przysmaki dzieciństwa.. :)
Brzmi dziwnie, prawda? Okazuje się jednak, że gotowane ogórki to ciekawy eksperyment. W zasadzie nie smakują jak ogórki. Miałam wrażenie, że jem jakieś nowe, nieznane mi wcześniej warzywo. Ale smakowało nam :) A z dodatkiem lekko musztardowego sosu to już w ogóle super. Warto było się odważyć.
To jeden z moich ulubionych przepisów na schabowe. Robiłam je już wiele razy, bo to naprawdę szybka i bezproblemowa potrawa. Przepis pochodzi z programu „Nigella Ekspresowo”, jednak zwykle trochę go modyfikuję.
Dziś mam dla Was rewelacyjny pomysł na roladki z mięsa mielonego! (...) Roladki robi się błyskawicznie … są niesamowicie sycące … a taka wersja mięsa mielonego napewno posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom!
Potrawa, która praktycznie robi się sama. Wystarczy zrumienić mięso, zalać mlekiem i długo gotować. Tak długo, aż mleko zmieni się w gęsty, złocisty sos, a schab stanie się miękki i delikatny.
Pory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy by się zeszkliła, a nie zrumieniła. Dodajemy ją do mięsa mielonego razem z żółtkiem, solą i pieprzem ziołowym. Wyrabiamy mięso, formujemy małe klopsiki wielkości piłeczki golfowej...
To świetna propozycja na domową wędlinę i pomimo, że schab jest jaki jest - mięsko jest naprawdę soczyste i nie wiórowate. Dla mnie idealnie komponuje się kleksem dobrej musztardy, która podkreśla delikatny smak mięsa. Polecam!
Mimo wyglądu, zapewniam, że królik w takim wydaniu jest pyszny!Kruchutkie, delikatne, soczyste mięso w wspaniałym wydaniu: z dodatkiem czerwonego wina, suszonych śliwek i wędzonego boczku.Fenomenalne i niezwykle aromatyczne połączenie smakowe!