Polędwiczki wieprzowe z gruszkami i niebieskim serem
Połączenie sera pleśniowego i gruszek, które jakiś czas temu znalazłam na rewelacyjnym blogu Kasi Gotowanie Cieszy, na początku wydało mi się być intrygujące ale niepewne. Po przemyśleniach jednak postanowiłam je wypróbować. Okazało się to absolutnym odkryciem miesiąca. Dodatkowo to danie jest dość wykwintne i na swój sposób eleganckie, czyli bardzo w moim stylu. Użyłam delikatnego sera z niebieską pleśnią ponieważ gorgonzola jest dla mnie zbyt narzucający się. Jeżeli dopiero zaczynacie swoją przygodę z serami pleśniowymi, lub po prostu za nimi nie przepadacie, polecam użycie niebieskiego lazura ponieważ świetnie współgra z gruszką a jednocześnie nie pachnie tak intensywnie. Danie polecam absolutnie każdemu ponieważ jest niesamowicie pyszne, na pewno wam zasmakuje.
Ilość: dla 2 osób
Czas przygotowania: 45min
Poziom trudności: 3/10
SKŁADNIKI:
- 2 małe polędwiczki wieprzowe
- ¾ opakowania sera z niebieską pleśnią Lazur
- 1/3 łyżeczki majeranku
- 80ml śmietanki 30%
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 dojrzała gruszka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Polędwiczki dzielimy na grube talarki 3-4cm, które następnie rozbijamy na w miarę cienkie kotlety.
2. Gruszkę obieramy i kroimy w dość grube plastry.
3. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
4. Następnie układamy warstwami najpierw plaster mięsa następnie część gruszki, w naczyniu żaroodpornym i tak w okół naczynia aż do wykorzystania całego mięsa i gruszek.
5. Śmietankę mieszamy z pozostałą solą i pieprzem, majerankiem. Tak przygotowaną masą zalewamy mięso z gruszkami.
6. Na wierzchu rozkruszamy ser z niebieską pleśnią.
7. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 220st i pieczemy 30min.
8. Ja podałam całość z ziemniakami ale równie rewelacyjnie będzie smakować z delikatnym pieczywem.
Smacznego!