Królik ze śliwkami w czerwonym winie
Muszę przyznać, że jest to bardzo niefotogeniczna potrawa, choć chciałam, nie dała się ładnie sfotografować;)
Mimo wyglądu, zapewniam, że królik w takim wydaniu jest pyszny!
Kruchutkie, delikatne, soczyste mięso w wspaniałym wydaniu: z dodatkiem czerwonego wina, suszonych śliwek i wędzonego boczku.
Fenomenalne i niezwykle aromatyczne połączenie smakowe!
Składniki:
- 1 tuszka z królika
- 250g boczku wędzonego
- 0.5 kg suszonych śliwek
- 3-4 cebule
- 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 60g -70g masła
- 2 szczypty suszonego tymianku
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz
Mięso umyć, pokroić na mniejsze części.
Doprawić solą i pieprzem.
Rozpuścić ok. 10g masła.
Dodać do niego wino, liście laurowe i tymianek.
Pogotować ok. 3 minuty.
Królika wrzucić do gorącej marynaty.
Mięso włożyć do lodówki na całą noc.
Na łyżce masła podsmażyć cebulę i boczek.
Ściągać boczek i cebulę na osobny talerzyk.
W tym samym garnku na ok. 20g masła podsmażyć mięso królika.
Dodać boczek i cebulę.
Dolać marynatę z wina i śliwki.
Tak przyprawionego królika dusić na małym gazie do miękkości ok. 1 godziny.