Mięsno-ogórkowa potrawka

Mięsno-ogórkowa potrawka

Zwykle gdy powie się słowo „potrawka”, na myśl przychodzą kawałki kurczaka i warzywa typu marchewka, brokuły, fasolka. Tu wszystko jest na opak: nie dość, że mięso jest mielone, to jeszcze potrawka zawiera... ogórki.

Ale zaraz... jak to? Ogórki na ciepło?

Brzmi dziwnie, prawda? Okazuje się jednak, że gotowane ogórki to ciekawy eksperyment. W zasadzie nie smakują jak ogórki. Miałam wrażenie, że jem jakieś nowe, nieznane mi wcześniej warzywo. Ale smakowało nam :) A z dodatkiem lekko musztardowego sosu to już w ogóle super. Warto było się odważyć.

Zdjęcie - Mięsno-ogórkowa potrawka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami \
MIĘSNO-OGÓRKOWA POTRAWKA
(2 porcje)
250g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
2 duże ogórki gruntowe,
½ cebuli,
1 łyżka oleju,
2/3 szklanki bulionu mięsnego,
100ml śmietanki 18% do sosów,
1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej),
1 niepełna łyżeczka mąki,
sól i pieprz,
odrobina cukru,
świeży koperek

Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubać pestki. Pozostały miąższ pokroić w dość grube plastry (powstaną półksiężyce).
Cebulę posiekać i lekko zeszklić na oleju. Dodać mięso i smażyć, mieszając, aż mocno się przyrumieni i będzie miejscami chrupiące. Przełożyć do miski, a na patelnię po mięsie wrzucić ogórki. Smażyć ok. 2 minuty, wlać bulion i dusić ok. 7-8 minut, aż ogórki zaczną mięknąć.
Śmietankę wymieszać z mąką, dodać do ogórków. Dodać także musztardę i sporą ilość posiekanego koperku. Cały czas mieszając, zagotować. Wrzucić mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Całość dusić jeszcze 2-3 minuty.
Na talerzu każdą porcję posypać dodatkowo koperkiem.


(przepis z magazynu „To jest pyszne” 2/2010)

Kategorie przepisów