Schab nadziewany morelą i śliwką
Taki schab możemy podawać na zimno lub na ciepło z wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Schab nadziewany morelą i śliwką
składniki
1 kg schabu bez kości,
1 garść suszonych śliwek kalifornijskich
1 garść suszonych moreli
2 szt cebula,
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki woda,
1 łyżeczka Kucharek - uniwersalna przyprawa
3 łyżki oleju
Schab jeden długi kawałek myjemy i osuszamy. Robimy dużym nożem dziurę , w którą będziemy wkładać śliwki i morele. Wpychamy śliwki i morele na przemian , ubijając ciasno. Do oleju dodajemy wyciśnięty czosnek, przyprawę uniwersalną -mieszamy. Taka marynatą smarujemy schab z każdej strony. Następnie wkładamy go do rękawa do pieczenia. Cebule kroimy w piórka . Wkładamy do worka, dodajemy pozostałe śliwki i morele , wlewamy 12 szklanki wody lub bulionu. Zamykamy worek i wstawiamy do piekarnika na ok 50 min.