Na samym początku warto zaznaczyć, że klasyczny strogonow jest bardzo ubogim gulaszem, gdzie dominuje tylko i wyłącznie polędwica wołowa. W wielu domach ( u mnie również ) do gulaszu dodaje się grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki kiszone. Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające i bardzo smaczne!
Dzięki dodatkowi cynamonu, fety i bardzo drobnemu posiekaniu cebuli malakserem (była prawie jak starta na tarce) mają zupełnie inny smak niż zwykłe pulpety. I są znacznie lepsze!
Na uroczysty obiad z okazji pierwszego lub drugiego dnia Świąt, warto podać ładnie prezentującą się pieczeń. Schab nadaje się do tego doskonale, ponieważ jest niedrogi i łatwo go przyrządzić. Boczek sprawia, że schab jest wyjątkowo soczysty, a dodatek grzybów i żurawiny nadaje mu niepowtarzalny smak.
Dziś proponuję superszybkie i łatwe danie obiadowe, idealne na obiad w tzw. tygodniu. Steki wołowe zapiekane w bardzo kremowym sosie z porami i pieczarkami pod serem żółtym z płatkami migdałów, a wszystko gotowe w 30 minut. Polecam!
Potrawę przygotowuje się z polędwicy wołowej, ale możemy tez eksperymentować z innymi rodzajami mięsa. Jednak prawdziwy Boeuf Stroganow powinien być przyrządzany właśnie z polędwicy wołowej.
Bardzo ciekawe, ale i wyjątkowo trafione połączenie smaków. Kotlety mielone, z kwaskowo-słodkim jabłkiem i dodatkiem ostrego pora, to smaczna alternatywa dla klasycznego mielonego. Dodatek jabłka i pora sprawia, że kotleciki wychodzą bardziej soczyste i delikatniejsze, niż te tradycyjne.
Miejsce jabłek zajęły suszone pomidory, których z natury dość kwaśny smak postanowiliśmy przełamać karmelizoweną słodką cebulą. To był strzał w 10 -tkę!
Ogromnie ubolewamy, że fotografia potrawy nie należy do zbyt zachęcajacych:( - ale smak tego dnia był po prostu wyborny. Musicie koniecznie spróbować tego zestawienia, którego smaku dopełniał naturalny camembert, papryka wędzona oraz oczywiście Smakowita Pajda:)
Farszynki to smażone ziemniaczane kotleciki pochodzące z rejonu Warmii i Mazur. Ich nazwa pochodzi oczywiście od farszu, a ten najczęściej bywa mięsny (choć nie tylko – kilka miesięcy temu zamieszczałam tu przepis na farszynki kapitańskie z rybą. Farszynki są świetnym sposobem na nieskomplikowany i niedrogi obiad
Słynne żeberka BBQ z baru u Freddy’ego. Musiałam je przygotować, bo sam ich widok w serialu wprawiał mnie w ślinotok… Opierałam się na przepisie znalezionym w „zeszycie pracy” Babci mojego Karola, przepis nazywał się „żeberka po amerykańsku”. Dodatek selera naciowego nadaje żeberkom niesamowitego smaku, z resztą musicie spróbować sami!
Dzisiaj zachęcam Was do przyrządzenia kotletów schabowych nadziewanych marchewką i porem. (...) Kotlety takie są pysznym dodatkiem do obiadu, farsz jest bardzo dobry, przygotowanie kotletów bardzo proste i szybkie, polecam!
Dziś przedstawiam przepis na szybkie w przygotowaniu i przepyszne w smaku danie w stylu tajskim. Makaron w pikantnym sosie z masłem orzechowym, delikatna polędwiczka wieprzowa i warzywa tworzą kompozycję doskonałą. Polecam je szczególnie dla osób zapracowanych, chcących odżywiać się zdrowo i smacznie:).
Macie już dość nudnych kotletów schabowych lub z piersi kurczaka? Może warto skorzystać z tego przepisu i zjeść coś pysznego i wyjątkowego. Jestem pewna, że Wam zasmakuje polędwiczka faszerowana duszoną cukinią i papryką z dodatkiem musztardy. Smacznego!
Pyszne pieczone żeberka o orientalnym smaku. Ich przygotowanie trzeba rozłożyć na dwa dni, bo muszą spędzić trochę czasu w marynacie. Ale warto, bo są bardzo smaczne ! Polecam!
Nie, tytuł absolutnie nie jest żartem!
Dziś mam dla Was fantastyczny przepis na niesamowicie smaczną karkówkę ( karczek / schab karkowy ).
Mięso jest niezwykle kruche i niesamowicie soczyste.
Wprost rozpływa się w ustach!
Aromatyczne przyprawy … jabłko i dodatek wina sprawiają , że nie tylko smakuje obłędnie , ale i tak samo pachnie!