Białe kiełbaski na ostro marynowane w piwie i miodzie

Uwielbiamy białą kiełbasę, taką samą tylko z chrzanem jadłam jak robił ją mój Tata - smak nie do opisania. Dziś kupuje z dwóch sprawdzonych źródeł, jest smaczna, ale to już nie to samo.

Zdjęcie - Białe kiełbaski na ostro marynowane w piwie i miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Najbardziej smakuje nam i obowiązkowo jest wydanie w czerwonym winie, przepis znajdziecie na nią tutaj. Dziś proponuję wydanie w piwie i miodzie akurat cienkich kiełbasek, ale można też w ten sam sposób przygotować te w standardowym rozmiarze.

Zdjęcie - Białe kiełbaski na ostro marynowane w piwie i miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

  • około 0,5 kg cienkich białych kiełbasek
  • 1 duża cebula
  • 200 ml ciemnego piwa
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • świeża kolendra do posypania
  • 2 łyżki klarowanego masła

Przygotowanie:
  • kiełbaski ułożyć w naczyniu, najlepiej płaskim, gdzie każda będzie leżała na płasko
  • piwo delikatnie podgrzać, dodać miod, mieszać, żeby sie rozpuścił, ostudzić, zalać kiełbaski, naczynie zafoliować - przykryć, odstawić na 24 godziny do lodówki
  • na następny dzień - rozpuścić masło, obrać cebulę, umyć, pokroić, najlepiej w krążki, podsmażyć
  • dodać kiełbaski pomiędzy podsmażoną cebulę i obsmażyć je z każdej strony po 2-3 minuty, dodać pieprz cayenne, wymieszać, dodać pieprz młotkowany i podlać pozostałą piwno-miodową marynatą (ona jest mętna, nie wygląda ładnie, ale taka jest; zmieni się i będzie apetycznie, więc proszę się nie martwić na zapas)
  • zmniejszyć palnik na minimum i dusić pod przykryciem z 15-20 minut
  • tuż przed podaniem posypać świeżą kolendrą
  • zajadać z chrzanem i chlebkiem maczanym w sosiku piwno-miodowo-cebulowym

Zdjęcie - Białe kiełbaski na ostro marynowane w piwie i miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)

Przepisy z tych kategorii

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego
2

Wiosenna sałatka z czosnku nie…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Sos wielkanocny
3

Sos wielkanocny

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Jajka faszerowane czosnkiem ni…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Sałatka warstwowa z jajkiem i rzodkiewką

Sałatka warstwowa z jajkiem i…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Jaja faszerowane prawdziwkami

Jaja faszerowane prawdziwkami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sos chrzanowy – prosta klasyka na Wielkanocny stół
1

Sos chrzanowy – prosta klasyka…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Trufle piernikowe  II

Trufle piernikowe II

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Chleb żytni razowy 100%

Chleb żytni razowy 100%

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami
1

Bolo Rei - portugalski wieniec…

food² food²
Food Square

Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi

Śledzie w sosie pomidorowym z…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Ziołowa choinka do odrywania

Ziołowa choinka do odrywania

Tosia Tosia
Smakowity chleb