Białe kiełbaski na ostro marynowane w piwie i miodzie
Uwielbiamy białą kiełbasę, taką samą tylko z chrzanem jadłam jak robił ją mój Tata - smak nie do opisania. Dziś kupuje z dwóch sprawdzonych źródeł, jest smaczna, ale to już nie to samo.
Najbardziej smakuje nam i obowiązkowo jest wydanie w czerwonym winie, przepis znajdziecie na nią tutaj. Dziś proponuję wydanie w piwie i miodzie akurat cienkich kiełbasek, ale można też w ten sam sposób przygotować te w standardowym rozmiarze.
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Najbardziej smakuje nam i obowiązkowo jest wydanie w czerwonym winie, przepis znajdziecie na nią tutaj. Dziś proponuję wydanie w piwie i miodzie akurat cienkich kiełbasek, ale można też w ten sam sposób przygotować te w standardowym rozmiarze.
Składniki:
- około 0,5 kg cienkich białych kiełbasek
- 1 duża cebula
- 200 ml ciemnego piwa
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
- świeża kolendra do posypania
- 2 łyżki klarowanego masła
Przygotowanie:
- kiełbaski ułożyć w naczyniu, najlepiej płaskim, gdzie każda będzie leżała na płasko
- piwo delikatnie podgrzać, dodać miod, mieszać, żeby sie rozpuścił, ostudzić, zalać kiełbaski, naczynie zafoliować - przykryć, odstawić na 24 godziny do lodówki
- na następny dzień - rozpuścić masło, obrać cebulę, umyć, pokroić, najlepiej w krążki, podsmażyć
- dodać kiełbaski pomiędzy podsmażoną cebulę i obsmażyć je z każdej strony po 2-3 minuty, dodać pieprz cayenne, wymieszać, dodać pieprz młotkowany i podlać pozostałą piwno-miodową marynatą (ona jest mętna, nie wygląda ładnie, ale taka jest; zmieni się i będzie apetycznie, więc proszę się nie martwić na zapas)
- zmniejszyć palnik na minimum i dusić pod przykryciem z 15-20 minut
- tuż przed podaniem posypać świeżą kolendrą
- zajadać z chrzanem i chlebkiem maczanym w sosiku piwno-miodowo-cebulowym
Smacznego;)