Lubicie zupę pomidorową? Dzieci ja uwielbiają.A i dorosłym przypomina ona smak dzieciństwa.Oczywiście przygotowywując ją można użyć koncentratu pomidorowego, bądź kupiony przecier z pomidorów. Ale można go przecież przygotować samemu.Pyszne, czerwone pomidory wręcz kuszą aby je wykorzystać.
W tym roku urodzaj mamy również na jabłka. Piękne, stare, prawdziwe antonówki. Wielkie, soczyste i słodkie. Część z nich została zamknięta w słoikach aby cieszyły nasze podniebienia w środku zimy, przypominając ciepłe i słoneczne lato.
Wyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i są u nas w domu po dżemie truskawkowym najlepiej schodzącymi przetworami.
Pierwszy raz robiłam ciasto czekoladowe na jogurcie. Jest lekkie, wilgotne i pachnie owocami. W dodatku robi się je błyskawicznie więc warto zanotować ten przepis. Nie miałam wiśni w syropie więc zamieniłam je na maliiny i też było pysznie.
Ostatnio miałam okazję jeść pierogi z soczewicą, które tak mi posmakowały, że długo nie czekałam, żeby odtworzyć je w domu. Soczewica to takie bardzo zaskakujące dla mnie warzywo, zaskakujące pozytywnie bo co bym nią nie zrobiła, wszystko mi smakuje. A pierogi są naprawdę przepyszne więc polecam .
Tort jest fantastyczny ! Można się rozpłynąć delektując się nim ;-) Zdecydowanie słodki, ale pyszny. Orzechowe placki, przełożone grubą warstwą kremu budyniowego oraz bitą śmietaną wymieszaną z pokruszonym karmelem oraz posiekanymi, podpieczonymi orzechami laskowymi. Bardzo sycący, a zatem podzielny. Ja zdołałam zjeść dwa kawałki, ale czułam się po nich jakbym pożarła całe pudełko Ferrero Rocher na raz ;-)
Pamiętam jak moja ciocia robiła takie pyszne kruche roladki..proste do zrobienia..składników nie wiele..potrzeba tylko czasu na "schłodzenie" ciasta...
Uwielbiam napoleonkę ale jakoś zawsze niechętnie się za nią brałam chyba dlatego,że nie mialam dobrego przepisu. Aż do teraz. Ciasto według tego przepisu jest idealnie kruche a masa nie zawiera masła co dla mnie jest wyjątkowo atrakcyjne.
Tak jak obiecałam wielbicielom szarlotki, podaję kolejny wspaniały przepis na to ciasto. Uważam, że jest najlepszy ze wszystkich, jakie do tej pory wypróbowałam. Szarlotka jest prze-py-szna! Ciasto po prostu rozpływa się w ustach, a w nadzieniu wszystko wspaniale współgra. Troszkę wzbogaciliśmy nasze nadzienie, ja o likier amaretto i większą ilość cynamonu, a synek o łyżkę miodu kasztanowego.
Kasza z grzybami jest dobrze mi znana. Jadana od lat w połączeniu z chrupiącym boczkiem, zaskakuje swoją prostotą i smakiem. Tym razem kaszę połączyłam z indykiem. Nawet nie wiecie, jak proste jest jej przygotowanie. A podana z roszponką smakuje wybornie!
Pora żeby i u mnie pojawiły się pierniczki. Ciasteczka, które mogą leżeć bardzo długo i nie grozi im żadne niebezpieczeństwo (poza zjedzeniem:). Pyszne w smaku, kruche i bardzo aromatyczne. Zapraszam:)
Pyszna wigilijna kapusta z grzybami. Bo kapusta mili Państwo, to gwóźdź programu w tym daniu !!! Dobra kapusta, to gwarancja sukcesu. Jeszcze tylko suszone grzybki i można gotować. Najlepiej na dzień przed Wigilią, aby wszystko dobrze się przegryzło.