Przecier pomidorowy w słoikach
Lubicie zupę pomidorową? Dzieci ja uwielbiają.A i dorosłym przypomina ona smak dzieciństwa.Oczywiście przygotowywując ją można użyć koncentratu pomidorowego, bądź kupiony przecier z pomidorów. Ale można go przecież przygotować samemu.Pyszne, czerwone pomidory wręcz kuszą aby je wykorzystać. Trochę pracy, ale ile satysfakcji i pysznego smaku. Składniki:
- 3 kg. gruntowych, dojrzałych pomidorów
- 3 łyżeczki soli
Pomidory umyłam i pokroiłam na małe kawałki. Gotowałam je,aż zrobiły się miękkie, co jakiś czas mieszając.Około 15-25 minut. Teraz pora na tę najmniej przyjemną część.Masę należy przetrzeć przez sito.Pozbywamy się wtedy również niechcianych pestek.
Tak uzyskany przecier - posoliłam i zagotowałam.
Gorący - wlewałam do słoików... i już.Stawiałam je odwrotnie do wystygnięcia. A potem gdy najdzie nas ochota na pyszną zupkę pomidorową... wystarczy otworzyć słoiczek i delektować się smakiem i zapachem letnich pomidorów. Smacznego!