Kołaczyk z makiem
Ciasto drożdżowe:
50 dag mąki
3 dag drożdży
6 dag masła
1 jajko
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
szczypta soli
aromat pomarańczowy
Z podanych składników otrzymamy 2 kołacze.
Ja wykorzystałam połowę ciasta. Reszta powędrowała do zamrażalnika.
Nadzienie:
0,5 małej puszki masy makowej (ok. 12 dag)
3 łyżki konfitury pomarańczowej
Mąkę przesiać do miski. Dodać szczyptę soli.
Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Masło roztopić.
Mleko podgrzać, odlać połowę do garnuszka, dodać do niego łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki oraz drożdże. Dobrze rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
.
.
Kiedy drożdże wyrosną dodać je do mąki, wymieszać.
Następnie dodać jajko ubite z cukrem i resztę mleka.
Ciasto dobrze wyrobić.
Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone letnie masło i aromat pomarańczowy.
Trochę masła zostawić do posmarowania ciasta.
Masę makową wymieszać z konfiturą pomarańczową.
Gotowe ciasto podzielić na 3 równe części.
.
Każdą z części rozwałkować na okrągły placek o średnicy tortownicy.
Tortownicę posmarować tłuszczem, posypać mąką.
Pierwszy z placków ułożyć na tortownicy, posmarować go masłem i połową masy makowej.
Następnie ułożyć na nim drugi placek, posmarować masłem, ułożyć masę makową i przykryć pozostałym plackiem.
Placki ponacinać najpierw na 4 części, tak aby w środku pozostały złączone.
Powstałe ćwiartki naciąć na dalsze połówki itd.
Ciasto ma być podzielone na 16 kawałków.
Każdy z powstałych kawałków skręcić wokół siebie.
Należy robić to jednocześnie po 2 kawałki. Ten , który trzymamy w prawej ręce skręcamy w prawą stronę, ten który trzymamy w lewej ręce skręcamy w lewą stronę.
Końce skręconych kawałków połączyć ze sobą, tak aby powstały warkocze.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia, a następnie piec w dobrze nagrzanym piekarniku 30-40 min.
.
Upieczone ciasto ostudzić, polukrować i posypać pokruszonymi orzechami pistacjowymi.