Tę zapiekankę czasami na obiad przygotowuje mój małżonek. Naprawdę bardzo smaczne danie. Jedne z tych, które powstaje pod wpływem tego, co akurat znajduje się w lodówce.
Ubitą śmietanę wyłożyć na herbatniki i równomiernie rozsmarować. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać bitą śmietanę. Wstawić do lodówki i schłodzić(najlepiej na całą noc, wtedy herbatniki zmiękną i ciasto nie będzie się rozpadać podczas krojenia).
Taką szarlotkę kojarzę z mojego domu rodzinnego, gdzie Mama w żółtej misce cierpliwie kroiła masło w mące wymieszanej z cukrem na jak najmniejsze kawałeczki. Ile razy się Jej dziwiłam, że zadaje sobie tyle trudu, przecież wystarczy wszystko zagnieść ręką - raz, dwa, trzy i gotowe...
Ta wykwintnie prezentująca się rolada, wbrew pozorom, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Zawsze gdy pojawia się na stole, robi furorę i znika jako pierwsza, w tempie ekspresowym. Efektowna, aksamitna w smaku, lekka przystawka. Sprawdzi się na przyjęciach lub jako samodzielna przekąska.
Dziś mam kolejny przepis dla wielbicieli ciast z dodatkiem kaszy manny – a wiem , że jest takich sporo!(...) Ciasto jest niesamowicie łatwe … szybkie i rewelacyjnie smakuje!
Dziś mam dla Was kolejny niesamowicie smaczny przepis na ciasto z kaszy manny z dodatkiem soczystych brzoskwiń!
Ciasto to , jak wszystkie z kaszy manny jest niezwykle łatwe i szybkie.
Swoim smakiem pozytywnie zaskoczy nawet tych , którzy tego typu ciast nie darzą wielkim zamiłowaniem!
Zrobiłam je raz dwa, i okazało się, że mają zdecydowanie więcej plusów - migdałowo-cytrynowy smak i zapach, z lekką nutą wanilii w tle. Smaki te doskonale się uzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny.
Świetna propozycja na Andrzejki. Myślę, że pâté podane w takiej formie zadowoli podniebienia nie tylko każdego Andrzeja, ale również jego gości;-). Przygotowanie pasztetu jest banalnie proste. I tak jak w kuchni francuskiej – dania wytworne charakteryzują się prostotą.
Na samym początku warto zaznaczyć, że klasyczny strogonow jest bardzo ubogim gulaszem, gdzie dominuje tylko i wyłącznie polędwica wołowa. W wielu domach ( u mnie również ) do gulaszu dodaje się grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki kiszone. Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające i bardzo smaczne!
Klasyczny sernik na ciasteczkowym spodzie w świątecznej, piernikowej odsłonie. Fani pierniczków będą zachwyceni – znajdują się one zarówno w spodzie sernika, jak i tworzą posypkę z wierzchu, a korzenne przyprawy wzbogacają smak i aromat samej masy serowej. Sernik należy do tych ciężkich, mazistych - jak dla mnie typowo świątecznych, na szczególne okazje.
Dziś mam dla Was muffinki zainspirowane właśnie Tiramisu. A odrobiną Amaretto i przepysznym kremem mascarpone. Nie tylko wyglądają obłędnie , ale i tak samo smakują!