Pierniczki
Pora żeby i u mnie pojawiły się pierniczki. Ciasteczka, które mogą leżeć bardzo długo i nie grozi im żadne niebezpieczeństwo (poza zjedzeniem:). Pyszne w smaku, kruche i bardzo aromatyczne. Zapraszam:)
Składniki:
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g masła
- 1 jajko
- 3/4 szklanki miodu
Sypkie składniki wymieszać. W garnku rozpuścić miód i masło. Odstawić do wystygnięcia. Do mąki dodać przestudzony miód z masłem, dodać jajko. Wyrobić ciasto mikserem, wstawić do lodówki. Po 2 godzinach rozwałkować ciasto na grubość ok 5 mm i wycinać dowolne kształty. Piec partiami w nagrzanym piekarniku ok. 10 min.
Smacznego:)