Pierogi z soczewicą

Ostatnio miałam okazję jeść pierogi z soczewicą, które tak mi posmakowały, że długo nie czekałam, żeby odtworzyć je w domu. Soczewica to takie bardzo zaskakujące dla mnie warzywo, zaskakujące pozytywnie bo co bym nią nie zrobiła, wszystko mi smakuje. A pierogi są naprawdę przepyszne więc polecam .
Składniki na farsz:
- szklanka soczewicy zielonej
- 1 cebula
- oliwa
- sól, pieprz
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka masła lub oleju
- 1 jajko roztrzepane
- około 1 szklanki ciepłej wody
Soczewicę gotować przez pół godziny w osolonej wodzie. Kiedy jest już miękka, odcedzić. Na patelni przysmażyć cebulę, dodać soczewicę, przemieszać, przyprawić do smaku.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut).
Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką krążki, nakładać farsz i ładnie sklejać formując falbankę. Wrzucać pierogi na osoloną wodę i gotować ok. 5 min.
Smacznego:)