To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika
W garnku umieszczamy mięso, zalewamy 4 litrami zimnej wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz.
Cebulę przekrawamy na pół i opalamy nad palnikiem. Do garnka dokładamy cebulę, por, lubczyk.
Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia około 2 godzin.
Kapustę odciskamy z soku, siekamy.
W garnku umieszczamy kapustę, wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pokruszone grzyby.
Marchewkę i seler obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do garnka. Zagotowujemy, dodajemy roztarty w palcach majeranek i wędzoną paprykę.
Do malaksera włożyć masło, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Wymieszać do połączenia składników. Dodać jajko i mąkę. Zagnieść wszystko na jednolite, zwarte ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na min godzinę do lodówki.
Dziś babka z herbatą i do herbaty, chyba, że ktoś woli do kawy. Dzięki dodatkowy aromatycznego earl greya nabrała ciekawego smaku. Jak wszystkie babki ma to do siebie, że dobrze smakuje i szybko znika i oczywiście prosto się ją przygotowuje.
Udka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym to kolejna propozycja na szybki, łatwy do przygotowania i smaczny obiad dla większej ilości osób lub na dwa dni :)
Pomyśleliście kiedyś, by połączyć masę serową na sernik z musem owocowym ? Przed pieczeniem !.Kto mnie zna, ten wie, że co jak co, ale serniki to mi wychodzą pyszniaste :D No ale nudno było by robić ciągle taki sam. Tym razem pomysł był na sernik owocowy, a że w zamrażarce były jeszcze wiśnie - wybór padł na sernik wiśniowy.Sernik wiśniowy zachwyca nie tylko smakiem, ale i kolorem.
Mam wielką słabość do wszelkich cytrynowych ciast (zwłaszcza jeśli są przyjemnie wilgotne i długo utrzymują świeżość), do tego uwielbiam, jeśli są łatwe w przygotowaniu- jak to dzisiejsze. Nie potrzebujecie nawet miksera, wystarczy miska, łyżka i ciasto gotowe!
Kotleciki z mięsa indyczego z dodatkiem kaszy jaglanej i jarmużu to idealna propozycja dla tych, którzy szukają urozmaicenia w kuchni. Zwykłe kotlety mielone to nuda, ale z zieloną niespodzianką mają nie tylko więcej wartości odżywczych, ale i cieszą oko. Dodatek kaszy jaglanej dodaje im niezwykłej delikatności.
Niedawno mąż przyniósł do domu pyszne ciastka owsiane z wyczuwalnym maślanym smakiem, idealnie wypieczone, chrupiące po prostu pyszne. Jedyny ich minus to cena bo za 2 male ciasteczka zapłacił 8 zł. Postanowiłam sama zrobić podobne, a ponieważ wyszły pyszne, praktycznie jak te ze sklepu, to dzielę się z Wami przepisem.
Te kotlety to fajna odmiana od tradycyjnych, panierowanych filetów drobiowych. Robi się je szybko, są łatwe do wykonania, nie potrzebujemy wymyślnych składników, no i są baaardzo smaczne.
Ciasto grysikowe z galaretką i owocami bez pieczenia to znakomity i banalnie prosty w przygotowaniu deser na każdą okazję. Jest to zdrowy i tani przysmak, który z pewnością zauroczy niejedno podniebienie.
Dziś przygotowałam dla Was naprawdę łatwy przepis na ciasto kokosowe- ja piekę je najczęściej w foremce- korytku. Wielkimi jego zaletami (oprócz smaku, naturalnie!) są szybkość przygotowania (nawet miksera nie trzeba brudzić!) i fakt, że ciasto pozostaje świeże przez dobry tydzień! Serio, zapomniałam o kilku kawałkach zamkniętych w plastikowym pojemniku kuchennym i po jakiś 10 dniach … ciasto było prawie tak dobre jak świeżo upieczone- dla mnie to świetny powód, żeby zrobić je ponownie.