Kotlety drobiowe w cieście cebulowo-czosnkowym
Te kotlety to fajna odmiana od tradycyjnych, panierowanych filetów drobiowych. Robi się je szybko, są łatwe do wykonania, nie potrzebujemy wymyślnych składników, no i są baaardzo smaczne. Same plusy, więc zachęcam do wypróbowania ;)
Składniki na ok. 4-5 porcji:
- ok. 900 g mięsa z piersi kurczaka
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- (w wersji pikantniejszej można dodać chilli w proszku)
Mięso umyć, osuszyć oraz pokroić w niedużą kostkę. Następnie oprószyć je dokładnie przyprawą do kurczaka i odstawić do lodówki na minimum pół godziny.
W misce dokładnie wymieszać trzepaczką lub zmiksować mąkę, mleko oraz jajka. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec wrzucić mięso oraz przyprawy, wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać i formować kotlety, smażyć z obu stron na złoto. Podawać na ciepło np. z ziemniakami i ulubioną surówką.