Pancakes z mascarpone to przepyszne, puszyste i delikatne naleśniki, idealne zarówno na śniadanie jak i na obiad lub kolację. Takie placuszki świetnie smakują oprószone cukrem pudrem, podane z owocami lub bitą śmietaną, dżemem czy nutellą, polane syropem klonowym lub miodem.
Prosty, uniwersalny, pyszny krem budyniowy, niezastąpiony do domowych wypieków. Krem budyniowy jest bardzo puszysty, aksamitny, nie za słodki i bardzo łatwy do przygotowania. Ma wiele zastosowań: do tortów, tart, rolad, babeczek, eklerków, ptysi lub napoleonek.
Napoleonki, w niektórych regionach zwane kremówkami to tradycyjny i ponadczasowy wypiek. Ciasto składa się z dwóch blatów ciasta francuskiego przełożonego gęstą masą budyniową.
Tak, właśnie.... zdrowe, czekoladowe muffiny z mąką pełnozianistą, masłem orzechowym, syropem klonowym ... bez jajek. Mnie smakowały, dziewczynki zabrały do szkoły, więc jeszcze nie wiem czy przypadły i im do gustu. Myślę, że tak, bo są wilgotne, mooooocno czekoladowe...Polecam.
Churros to hiszpańskie pączki, ale w odróżnieniu od naszych robi się je z ciasta parzonego – czyli takiego jak na ptysie. Pieczone na głębokim oleju, podawane z cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą. Potwornie kaloryczne, ale naprawdę pyszne, więc chyba warto zrobić sobie małą dyspensę ;)
Kotlety robi się z drobno siekanego lub mielonego mięsa drobiowego, czasami mieszanego z cielęciną. To, że są puszyste i delikatne to zasługa ubitej piany z białek. Smażymy je też na maśle klarowanym, dzięki któremu ich smak jest wyjątkowy :-)
Dziś mam dla Was przepis inspirowany muffinami, które mój mąż pomimo mrozu przyniósł mi na wczesne śniadanie w Nowym Jorku. Puszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe z dodatkiem orzechów włoskich kupione w budce koło hotelu.
Jagnięcina to jedno z najzdrowszych mięs szkoda, bo trudno osiągalne i stosunkowo drogie. Jest delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Prawdziwi koneserzy zachwycają się jego smakiem. Wystarczy raz skosztować, by przyłączyć się do ich grona.
Uwielbiam urocze przekąski, małe kolorowe ciasteczka, kruche makaroniki, babeczki w wersji mini. Do tachkich słodkich przekąsek bez wątpienia należą też mini donuty :) W prawdzie ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale efekt jest super! Donuty w standardowym rozmiarze można zobaczyć tutaj, ciasto to przepis na pączki mojej babci.
Jedni mówią na nie pączki hiszpańskie, inni nazywają je wiedeńskimi, a jeszcze inni "gniazdkami".Tak czy siak są pyszne! W tym roku postanowiłam zaryzykować i tradycyjne ciasto "wzmocniłam" pomarańczowym ekstraktem, a do lukru dodałam sok i otartą skórkę z pomarańczy.Efekt przerósł moje oczekiwania, pączuchy wyszły orzeźwiające i przepyszne.
Brzuchy gotowe na tłusty czwartek ? U nas w tym roku lany chrust, powiem Wam, że jestem zaskoczona smakiem, bo chrust jest niezwykle chrupiący. Robi się go bardzo prosto i szybko, bo wszystko mieszamy mikserem, później tylko powstałe ciasto musimy przełożyć do rękawa cukierniczego i na rozgrzanym oleju tworzymy esy floresy :-) Po usmażeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Faworki zwane również chrustem, to jeden z tradycyjnych przysmaków na tłusty czwartek. Ja w dzieciństwie nazywałam je morszczynem ze względu na pęcherzyki powietrza w usmażonym cieście. ;) Takie właśnie powinny być domowe faworki - lekkie i chrupiące.
Nie przypuszczałam, że do tego będą tak pyszne! Robi się je naprawdę w try miga, więc jeśli w waszej ulubionej piekarni zabrakło dziś pączków, albo jak ja, nie lubicie stać w długich kolejkach, zakasajcie rękawy i do dzieła!
Ciasto WuZetka - polski klasyk, zawsze pięknie się prezentuje i nikt nie odmówi kawałeczka. Czekoladowy biszkopt ze śmietanowym nadzieniem to ponadczasowe połączenie smaków.