Babka kokosowa (świeża i wilgotna!)
Uwielbiam kokosowe desery, przypominają mi wakacyjne klimaty, więc od razu na sercu przyjemniej po zjedzeniu takiej pachnącej tropikami porcji.
Dziś przygotowałam dla Was naprawdę łatwy przepis na ciasto kokosowe- ja piekę je najczęściej w foremce- korytku. Wielkimi jego zaletami (oprócz smaku, naturalnie!) są szybkość przygotowania (nawet miksera nie trzeba brudzić!) i fakt, że ciasto pozostaje świeże przez dobry tydzień! Serio, zapomniałam o kilku kawałkach zamkniętych w plastikowym pojemniku kuchennym i po jakiś 10 dniach … ciasto było prawie tak dobre jak świeżo upieczone- dla mnie to świetny powód, żeby zrobić je ponownie. I to już niedługo!
Opcjonalnie możecie przygotować do tego kokosowego ciasta kokosowy lukier do ozdobienia wierzchu. Wystarczy cukier puder wymieszać z mleczkiem kokosowym (na pewno trochę Wam zostanie na dnie puszki po upieczeniu ciasta), aby uzyskać konsystencję gęstej śmietanki i polać taką polewą placek. Dodatkowo posypać go możecie wiórkami kokosowymi (np. lekko zarumienionymi na suchej patelni). Będzie pysznie!
Składniki:- olej roślinny (rzepakowy) - 3/4 szklanki
- mleczko kokosowe - 3/4 szklanki
- cukier - 1 i 1/2 szklanki
- jajko - 3 szt
- wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
- mąka pszenna - 1 i 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
W misce połącz olej rzepakowy z mleczkiem kokosowym, cukrem i 3 lekko roztrzepanymi jajkami.
Do masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz wiórki kokosowe.
Ciasto wymieszaj, by nie było grudek (jeśli okaże się zbyt gęste, dolej odrobinę mleka/mleczka kokosowego).
Ciasto przelej do foremki „korytka” (ok. 10 x 25 cm) wysmarowanej wewnątrz masłem i obsypanej mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 oC, piecz ok. 60 minut (lub kilka minut więcej, trzeba sprawdzić czy ciasto się przepiekło patyczkiem).