Babka pomarańczowa z jogurtem i polewą
Babka inspirowana włoskim ciastem jogurtowym z dodatkiem pomarańczy. Pięknie wyrosła a w środku wyszła wilgotna i puszysta. Dodatek pomarańczy nie tylko podbił smak i nadał świeżości ale także nadał wspaniałego zapachu ! Osobiście uwielbiam dodatki cytrusów do wypieków ?
Do dekoracji ciasta użyłam roztopionej białej czekolady, maku oraz świeżej otartej skórki z pomarańczy.
Bo czym byłyby Święta Wielkanocne bez babki ?
Jak smakuje babka pomarańczowa ? Przekonajcie się sami !
Składniki :
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szkl. jogurtu Greckiego
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2/3 szkl. ksylitolu + 2 łyżki
sok z połowy pomarańczy
Sposób wykonania:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z ksylitolem.
W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy 2 łyżki ksylitolu i miksujemy.
Do utartych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy, sok z pomarańczy i pół łyżeczki soli. Miksujemy na gładko. Masę delikatnie mieszamy z pianą z białek (mieszamy krótko aby masa nie straciła „puszystości”).
Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy ok. 35 min w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy z piekarniki i pozostawiamy do wystudzenia.
Gotową babkę można polać roztopioną czekoladą lub lukrem i udekorować według upodobania.
Udanych wypieków !