Babka z kremem cytrynowym
Mam wielką słabość do wszelkich cytrynowych ciast (zwłaszcza jeśli są przyjemnie wilgotne i długo utrzymują świeżość), do tego uwielbiam, jeśli są łatwe w przygotowaniu- jak to dzisiejsze. Nie potrzebujecie nawet miksera, wystarczy miska, łyżka i ciasto gotowe!
Druga sprawa: krem cytrynowy. Do jego przygotowania wykorzystałam „lemon curd” (TU znajdziecie inne pomysły na desery z jego użyciem). Lemon curd to intensywny w smaku, słodko-kwaśny krem przygotowany na bazie soku z cytryny i jajek. Często przygotowuję jego większą ilość, chowam do słoiczka i … próbuję nie wyjeść wszystkiego za jednym posiedzeniem. Serio, ten smak uzależnia! :) Wracając jednak do sedna, żeby na bazie lemon curd przygotować krem do ciasta, należy zmiksować go w proporcji 1:1 z serkiem mascaropne, a następnie schłodzić, dzięki czemu krem stanie się gęściejszy. Wierzch placka ozdobiłam świeżą marakują (doskonale łączy się z aromatem cytryny!), ale to dodatek opcjonalny…
Z podanych proporcji upieczecie babkę w foremce o średnicy ok.25 cm.
Składniki:- Lemon curd:
- cytryna - 3 szt (osobno otarta skórka i wyciśnięty sok)
- cukier - 200 g
- jajko - 2 szt
- mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
- żółtko - 2 szt
- masło - 3 łyżki
- Krem:
- mascarpone - 1 opakowanie (200g)
- lemon curd - taka sama objętośc co mascarpone, ok. 1 szklanka
- Babka cytrynowa;
- jajko - 2 szt
- mleko - 3/4 szklanki
- cukier - 3/4 szklanki
- masło - 1/2 szklanki (roztopione i przestudzone)
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- mąka pszenna - 1 i 3/4 szklanki
- lemon curd - 3 łyżki
- skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
Lemon curd:
W rondelku wymieszaj sok z wyciśnięty z cytryn z mąką ziemniaczaną. Połącz z otartą skórką cytrynową, cukrem, jajkiem i żółtkiem. Ciągle mieszając trzepaczką gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (Uwaga! Trzeba to robić bardzo ostrożnie, aby jajka się nie ścięły i nie powstała z nich słodka jajecznica…).
Zestaw z ognia, ciągle mieszając dodaj masło. Połącz, przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą i ostudź w lodówce.
Babka cytrynowa:
W misce połącz „mokre” składniki: jajka, mleko, roztopione masło, łyżkę „lemon curd” i skórkę cytrynową. Dodaj cukier. Wymieszaj.
Dodaj „suche”: mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj.
Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłóż 2 łyżki „lemon curd” i lekko rozsmaruj (np. wykałaczką).
Piecz ok. 50 minut w temp. 180 oC.
Krem:
Do miski włóż serek mascarpone (prosto z lodówki). Ciągle miksując, dodawaj kolejno, po jednej łyżce „lemon curd”. Gdy składniki dokładnie się połączą, włóż krem do lodówki, aby stężał.
…
Gdy ciasto zupełnie już ostygnie, na wierzchu rozłóż warstwę schłodzonego kremu. Wierzch możesz opcjonalnie ozdobić świeżym miąższem marakui.