Babka z kremem cytrynowym

Babka z kremem cytrynowym

Zdjęcie - Babka z kremem cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam wielką słabość do wszelkich cytrynowych ciast (zwłaszcza jeśli są przyjemnie wilgotne i długo utrzymują świeżość), do tego uwielbiam, jeśli są łatwe w przygotowaniu- jak to dzisiejsze. Nie potrzebujecie nawet miksera, wystarczy miska, łyżka i ciasto gotowe!

Zdjęcie - Babka z kremem cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Druga sprawa: krem cytrynowy. Do jego przygotowania wykorzystałam „lemon curd” (TU znajdziecie inne pomysły na desery z jego użyciem). Lemon curd to intensywny w smaku, słodko-kwaśny krem przygotowany na bazie soku z cytryny i jajek. Często przygotowuję jego większą ilość, chowam do słoiczka i … próbuję nie wyjeść wszystkiego za jednym posiedzeniem. Serio, ten smak uzależnia! :) Wracając jednak do sedna, żeby na bazie lemon curd przygotować krem do ciasta, należy zmiksować go w proporcji 1:1 z serkiem mascaropne, a następnie schłodzić, dzięki czemu krem stanie się gęściejszy. Wierzch placka ozdobiłam świeżą marakują (doskonale łączy się z aromatem cytryny!), ale to dodatek opcjonalny…

Zdjęcie - Babka z kremem cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upieczecie babkę w foremce o średnicy ok.25 cm.

Zdjęcie - Babka z kremem cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • Lemon curd:
  • cytryna - 3 szt (osobno otarta skórka i wyciśnięty sok)
  • cukier - 200 g
  • jajko - 2 szt
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
  • żółtko - 2 szt
  • masło - 3 łyżki
  • Krem:
  • mascarpone - 1 opakowanie (200g)
  • lemon curd - taka sama objętośc co mascarpone, ok. 1 szklanka
  • Babka cytrynowa;
  • jajko - 2 szt
  • mleko - 3/4 szklanki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • masło - 1/2 szklanki (roztopione i przestudzone)
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • mąka pszenna - 1 i 3/4 szklanki
  • lemon curd - 3 łyżki
  • skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
Przygotowanie:

Lemon curd:

W rondelku wymieszaj sok z wyciśnięty z cytryn z mąką ziemniaczaną. Połącz z otartą skórką cytrynową, cukrem, jajkiem i żółtkiem. Ciągle mieszając trzepaczką gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (Uwaga! Trzeba to robić bardzo ostrożnie, aby jajka się nie ścięły i nie powstała z nich słodka jajecznica…).

Zestaw z ognia, ciągle mieszając dodaj masło. Połącz, przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą i ostudź w lodówce.

Babka cytrynowa:

W misce połącz „mokre” składniki: jajka, mleko, roztopione masło, łyżkę „lemon curd”  i skórkę cytrynową. Dodaj cukier. Wymieszaj.

Dodaj „suche”: mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj.

Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłóż 2 łyżki „lemon curd” i lekko rozsmaruj (np. wykałaczką).

Piecz ok. 50 minut w temp. 180 oC.

Krem:

Do miski włóż serek mascarpone (prosto z lodówki). Ciągle miksując, dodawaj kolejno, po jednej łyżce „lemon curd”. Gdy składniki dokładnie się połączą, włóż krem do lodówki, aby stężał.

Gdy ciasto zupełnie już ostygnie, na wierzchu rozłóż warstwę schłodzonego kremu. Wierzch możesz opcjonalnie ozdobić świeżym miąższem marakui.

Kategorie przepisów