Naprawdę bardzo je lubię. Kotleciki rybne to fajna alternatywa dla klasycznych „mielonych”, dodatkowo niejedno dziecko zje je z przyjemnością, w końcu przypominają nieco ulubione „paluszki rybne”.
Soczyste kotleciki z dodatkiem kukurydzy … cebulki … pora i sosem czosnkowym zawsze zajadam z wielką przyjemnością! I to nie tylko na obiad! Wielokrotnie zdarzyło mi się , że zapakowałam je w pyszna , chrupiącą bułę … dodałam ser , świeże warzywa … i zabrałam do pracy jak hamburgera!
Dziś mam dla Was jeden ze swoich ulubionych przepisów na kotleciki! Robię często … i są świetnym pomysłem na błyskawiczny obiad! Śmiało można je przyrządzic również w wersji wegetariańskiej lub wręcz przeciwnie : kiełbaskę zastąpic usmażonym ( lub ugotowanym ) filetem z kurczaka! Pomidorowa sałatka lub ulubiony sos wzbogacą danie o dodatkowe walory smakowe!
Trochę inne placki ziemniaczane – takie „na bogato”, z poszatkowaną młodą kapustą i kiełbasą. Bardzo smaczne, sycące no i tanie ;) W wersji wegetariańskiej można zrezygnować z kiełbasy, oczywiście.
Lista obaw:- cukinia puszcza wodę i placki będą się za wodniste, żeby się usmażyć - puszczała, ale dodatek mąki ją dobrze wiązał na patelni- ser się spali zanim się usmażą - jednak się nie spalił- będą tłuste - są, bez osączania na ręczniczku papierowym ani rusz
Zimą były kotlety z fasoli, a teraz pora na kotlety z bobu, póki jeszcze można go dostać :) Dodatkowego smaku dodaje im wyrazista bryndza. Razem z jakąś orzeźwiającą, kwaskowatą surówką (u mnie z młodej kapusty) kotlety smakują super.
Były ostatnio bardzo udane placki ryżowe, przyszła pora na wersję kukurydzianą. Przepis na podstawie kursu gotowania z Gordonem Ramsayem. Placki są bardzo lekkie, słodka kukurydza jest zrównoważona ostrym smakiem chili oraz dymki.
Placki z cukinii robiłam kilka razy, mimo tego, że wszystkim zawsze smakowały, mi wydawały się nijakie. Wreszcie przeglądając blogi doznałam olśnienia czego brakowało moim plackom do tej pory. Magicznym składnikiem okazał się czosnek.
Kolejne danie zainspirowane Grecją. Nawet nie próbuję ich nazwy wypowiedzieć, grunt, że są pyszne:-) (...). Przypominają nieco nasze placki ziemniaczane
To danie robiłam już jakiś czas temu, kiedy dostępna była młoda kapusta. Kotleciki można jednak śmiało zrobić i podać z czymś zupełnie innym - to już zależy od Was.
Trochę inna wersja zwyczajnych kotletów mielonych. Pieczarki i drobno posiekana papryka sprawiają, że są one niezwykle soczyste i delikatne, a przy tym wyraziste w smaku. Warto wypróbować :)
W niedzielę mój tata obdarował mnie sporą ilością pomidorów ze swojej działki. Były wśród nich i zielone. Nie miałam już więc wymówki i musiałam je wypróbować. Przepis zaczerpnęłam z książki, ale zmodyfikowałam go pod siebie. Wyszło smacznie.
Bardzo smaczne kotlety z mielonego mięsa kurczaka, faszerowane pieczarkami i podane z... pieczarkowo-śmietanowym sosem. Inaczej mówiąc – mielone podwójnie pieczarkowe ;) To kolejna odsłona (nie)typowych mielonych, tym razem pochodząca z kuchni rosyjskiej.