Placuszki z cukinii
Placki z cukinii robiłam kilka razy, mimo tego, że wszystkim zawsze smakowały, mi wydawały się nijakie. Wreszcie przeglądając blogi doznałam olśnienia czego brakowało moim plackom do tej pory. Magicznym składnikiem okazał się czosnek.
Składniki (2 porcje): nieduża cukinia marchewka duży ząbek czosnku 1/4 cebuli jajko sól pieprz 2 kopiaste łyżki mąki pszennej olej + śmietana koperek
Cukinie ścieramy na dużych oczkach tarki, to samo robimy z obraną marchewką. Do startych warzyw dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i posiekaną cebulę. Całość solimy i pieprzymy. Dodajemy jajko i mąkę, wszystko razem mieszamy.
Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni. Na ciepłą nakładamy po ok.2 łyżki masy i formujemy placuszki. Smażymy przez chwilę z jednej strony, a gdy placek się zarumieni obracamy go i smażymy jeszcze przez chwilę.
Placki podajemy ciepłe z odrobiną gęstej śmietany i posiekanym koperkiem.
Składniki (2 porcje): nieduża cukinia marchewka duży ząbek czosnku 1/4 cebuli jajko sól pieprz 2 kopiaste łyżki mąki pszennej olej + śmietana koperek
Cukinie ścieramy na dużych oczkach tarki, to samo robimy z obraną marchewką. Do startych warzyw dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i posiekaną cebulę. Całość solimy i pieprzymy. Dodajemy jajko i mąkę, wszystko razem mieszamy.
Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni. Na ciepłą nakładamy po ok.2 łyżki masy i formujemy placuszki. Smażymy przez chwilę z jednej strony, a gdy placek się zarumieni obracamy go i smażymy jeszcze przez chwilę.
Placki podajemy ciepłe z odrobiną gęstej śmietany i posiekanym koperkiem.