Kapustę cienko poszatkować, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut.Odcedzić i odcisnąć. Mięso razem z cebulą zemleć w maszynce. Dodać kapustę, natkę i jajko .Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Z masy mięsnej uformować kotlety...
Długo się do nich zbierałam, oj długo. Ale w końcu się udało. Są pyszne, mogą stanowić samodzielne danie albo dodatek do obiadu. A o czym mowa? O ziemniaczanych krokietach z nadzieniem.
Langosze pochodzą z kuchni węgierskiej. Są to drożdżowe placki z dodatkiem ziemniaków, smażone na głębokim oleju co niestety sprawia, że nie będą zbyt często gościć na moim stole. Nie mniej jednak , musiałam ich sprobować bo tak wiele dobrego o nich słyszałam, że głęboki tłuszcz długo mnie nie powstrzymywał.
Numer jeden na liście obiadów mojego syna. Należy nadmienić, że ze wszystkich posiłków w ciągu dnia najbardziej nie lubi on właśnie obiadów. (...) Dziwny zestaw, ale kto zrozumie małego człowieka?
Bardzo smaczne mięso z ryb zawierają dużo białka potrzebnego naszemu organizmowi, jak również składniki mineralne ważne dla naszego organizmu fosfor, wapń oraz witaminy z grupy B … Smaczne i zdrowe
Kotleciki mielone z jabłkiem i szałwią to zupełnie nowe oblicze mielonego. Jabłko sprawia, że kotlety są delikatniejsze, lekko kwaskowate, a szałwia nadaje im charakterystyczny, przyjemny aromat.
To klasyczny przykład, jak wyczarować „coś z niczego”. W dodatku to coś jest naprawdę bardzo smaczne i z pewnością będę je od czasu do czasu przygotowywać :)
Proste, pieczarkowe risotto to doskonały dodatek do aromatycznych kotlecików skrywających w sobie serowe wnętrze. Oczywiście, każdą z tych dwóch pozycji można przyrządzić oddzielnie – frykadelki można podać z ziemniakami, a risotto zjeść jako samodzielne danie. Ale wspólne ich połączenie na jednym talerzu jest pyszne i niebanalne.
Są proste w wykonaniu i o tyle fajne, bo zawsze są inne, bo można do nich dać akurat to co się ma w lodowce. Ja wykorzystałam pieczarki i czerwona paprykę.
Powoli żegnając z się z klimatami japońskimi, zamieszczam przepis na bardzo smaczne kotleciki z kurczaka. Dodatek imbiru i kolendry czyni je intrygująco niebanalnymi w smaku. Po prostu zupełnie inne mielone :)
A cóż dziwnego kryje się pod tą nazwą? Hreczanyki to tradycyjne danie kuchni kresowej, nic innego jak kotlety mielone z... kaszą gryczaną. Są bardziej sycące i zdrowsze od naszych typowych mielonych, w dodatku nie zawierają ani grama bułki tartej.