Kotleciki z kurczaka z porem i kukurydzą
- Składniki:
- - filet z kurczaka - 300 g
- - kukurydza - 150 g
- - por - 1 szt
- - cebula - 2 szt
- - mąka - 100 g
- - majonez - 100 g
- - jajko - 2 szt
- - mleko - ok. 150 ml
- - sól , pieprz , papryka - do smaku
- - olej do smażenia
Znudziły Wam się tradycyjne kotlety ?
Macie ochotę na coś innego?
Soczyste kotleciki z dodatkiem kukurydzy … cebulki … pora i sosem czosnkowym zawsze zajadam z wielką przyjemnością!
I to nie tylko na obiad!
Wielokrotnie zdarzyło mi się , że zapakowałam je w pyszna , chrupiącą bułę … dodałam ser , świeże warzywa … i zabrałam do pracy jak hamburgera!
Łatwo … szybko … i niezwykle smacznie!
Sposób przyrządzenia:
Pierś oczyszczamy , kroimy w drobną kosteczkę.
Cebulę i pora drobno siekamy.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Do miski wsypujemy mąkę.
Dodajemy rozbełtane jajka , mleko i majonez.
Dorzucamy mięso , cebulkę i kukurydzę .
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą , pieprzem i papryką.
Smażymy okrągłe i nie bardzo grube placuszki na mocno rozgrzanym oleju.
Odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy z sosem czosnkowym
( jogurt + majonez + czosnek + sól + pieprz ).
Smacznego!